Predstavljanje knjige fra Joze Župića ‘Josip Kuletin – hrvatski intelektualac, skladatelj, rodoljub i mučenik’

Autor/ica
Objavljeno: 18 srpanj, 2019

U petak, 19. srpnja u 19,30 sati u Dvorani Gospe Sinjske bit će predstavljena knjiga fra Joze Župića ‘Josip Kuletin – hrvatski intelektualac, skladatelj, rodoljub i mučenik’.

Knjiga donosi životopis Josipa Kuletina, glazbenika i skladatelja, autora poznate alkarske koračnice ‘Sinjski alkari’.

Prvo svoje predstavljanje knjiga je imala u sklopu redovitih mjesečnih akademskih susreta 30. travnja u Hrvatskoj katoličkoj župi u Münchenu, a prva hrvatska promocija održana je u Karlovcu, 8. srpnja.

Riječ je o knjizi u kojoj je fra Jozo Župić, na temelju podataka do kojih je došao, obradio život Josipa Kuletina, Sinjanina, kapelnika triju vojnih formacija (Kraljevine Jugoslavije, Nezavisne države Hrvatske i Federativne Narodne Republike Jugoslavije), koji je u lipnju 1945. ‘likvidiran’.

Knjiga je nastala u želji da se vrati ljudsko dostojanstvo osobi Josipa Kuletina, da se obnovi sjećanje na njega i njegova djela, među kojima su njegove najpoznatije koračnice ‘Sinjski Alkari’ i ‘Kroz Splitske kale’. U knjizi je tekstualno donesena i vesela dječja opereta u tri čina ‘Kanarinac je krivac ili Kad naučnici snuju’, s popratnim slikama praizvedbe koja je održana na Uskrsni ponedjeljak 2. travnja 1945. godine u Karlovcu, u kojem je jedno vrijeme Kuletin živio i radio.

Knjigu će u Sinju predstaviti Božo Marić, koji je bio njen promotor i u Münchenu.

Print Friendly
Facebook
Na vrh