Predstavljanje knjige ‘Ljetopis fra Petra Filipovića’ u Zagrebu

Autor/ica
Objavljeno: 18 rujan, 2018
ljetopsi_fra_petra_filipovica

Klub Sinjana Zagreb nakon ljetne pauze nastavlja sa svojim aktivnostima i to predstavljanjem knjige u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Sinju ‘Ljetopis fra Petra Filipovića’, autora fra Mirka Marića i Mislava Cvitkovića.

Predstavljanje knjige upriličit će se sutra, 19. rujna s početkom u 19 sati u Velikoj dvorani Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4 u Zagrebu. Knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Stipe Botica, predsjednik MH, recenzent dr. sc. Ivan Botica, Staroslavenski institut, povjesničar te autori Mislav Cvitković, mag. Phys. i fra Mirko Marić. Za glazbeni dio programa pobrinut će se Dražen Žanko.

Fra Petar Filipović bio je prvi povjesničar grada Sinja i Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske, a knjiga ‘Ljetopis fra Petra Filipovića’ sastoji se od dva glavna dijela i nekoliko manjih, kazao je fra Mirko Marić.

‘Prvi dio knjige opisuje nevolje fratara i puka u Rami, bijeg u Sinjsku krajinu, nevolje u Sinjskoj krajini i rat, a drugi dio je više posvećen Majci od Milosti, Čudotvornoj Gospi Sinjskoj, koja se štovala u Rami i čiju su sliku fratri i puk donijeli u Sinj te sve što je učinila i u Rami i Sinju, sve do njegova zadnjega dana. To su dva glavna dijela, a još ima nekoliko manjih dijelova, jer je fra Petar Filipović pisao i na talijanskom i na latinskom jeziku. Ti tekstovi su također prevedeni, a pisao je i o nekim nesporazumima u Sinju, koje je opisao i pojasnio kako su se dogodila i što se dogodilo’, kazao je fra Mirko Marić.

U razgovoru za Hit radio i Feratu, fra Mirko Marić posebno se zahvalio onima koji su najviše doprinijeli da knjiga ugleda svjetlo dana.

‘U prvom redu zahvalio bih Mislavu Cvitkoviću koji je sa svojim ljudima, koji su mu prevodili razne tekstove, podnio najveći dio tereta, zatim našem Jakovu Borkoviću, grafičkom uredniku te našoj poznatoj i priznatoj dizajnerici, rekao bih umjetnici, Nikolini Jelavić Mitrović, koja je u jedno fino ruho obukla i fra Petra Kneževića, a sada evo i fra Petra Filipovića. Ona je jako puno pomogla oko izgleda knjige, odabrala je dimenzije, a naslovnicu je uredila tako lijepo, umotala je original u jedno fino ruho da je nevjerojatno lijepo ispala i vanjština knjige’, kazao je fra Mirko.

Knjiga će biti predstavljena i u Sinju, 27. rujna u Alkarskim dvorima.

Print Friendly
Facebook
Na vrh