Za nagradu javnosti Muzeju Sinjske alke glasujte klikom na banner

Predstavljena knjiga dr. sc. don Josipa Dukića ‘Nije sve tako crno’

Autor/ica
Objavljeno: 2 lipanj, 2016

kosute_knjiga_dukic02

U organizaciji Kulturnog društva Trilj i Župe Košute, u Pastoralnom centru Ivana Pavla II. u Košutama jučer je upriličena promocija knjige dr. sc. don Josipa Dukića ‘Nije sve tako crno’.

Ovaj kulturni događaj dio je višednevnih košućkih svečanosti u prigodi proslave Presvetog Srca Isusova. Brojnim manifestacijama vjerskog, sportskog i kulturnog karaktera Košućani slave Dan župe. Pred stotinjak Košućana, Triljana, Sinjana, knjigu je uz autora predstavio prof. dr. sc. Ivo Babić, a voditelj programa bio je župnik Košuta don Franko Prnjak. U glazbenom dijelu nastupilili su trogirski glazenici Jakov Koščina i Ivan Cinotti.

‘U nizu naših aktivnosti kojima slavimo Dan naše župe, veliki doprinos različitosti sadržaja dao je u ovom kulturnom smislu i naš sumještanin don Josip Dukić’, istaknuo je na početku promocije knjige don Franko Prnjak, zahvalivši autoru na jednom lijepom daru, ne samo svome kraju, nego i široj čitalačkoj publici.

Promotor prof. dr. sc Ivo Babić, istaknuti hrvatski intelektualac i znanstvenik koji je između ostalog bio rektor Sveučilišta u Splitu, konzervator u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika u Splitu, govorio je o početku svećeničke službe don Josipa i to upravo na trogirskom području. Prof. Babić je istaknuo kako je nova knjiga don Josipa Dukića podijeljena u tri tematske cjeline, te da su u njoj sabrani tekstovi koji su objavljeni u nekoliko tiskovina u desetogodišnjem razdoblju, od 2004. do 2014. godine i na nekoliko portala.

‘Riječ je o zanimljivih osamnaest razgovora, dva feljtona i dva polemička teksta’, istaknuo je prof. Babić, dodajući kako su osobe s kojima je don Josip Dukić vodio razgovore poznate osobe iz javnog i političkog života, stručnjaci za medije i film, te znanstvenici s područja povijesti, arheologije i teologije.

‘Ovo je moje rodno mjesto, ovo je moj kraj gdje sam rođen i odavde sam krenuo na svoj svećenički i znanstveni put. Samo po sebi to je dovoljan razlog da upravo promocija moje nove knjige bude ovdje u danima našeg slavlja.To je moj skroman doprinos mojim Koštama, Trilju i Cetinskom kraju’, istaknuo je na početku svog obraćanja okupljenima, među kojima su bili i predstavnici Viteškog alkarskog društva.

Ova, kao i prethodne knjige i radovi su dio programa našeg KD Trilj. Mi smo s ovom knjigom do sada objavili 22 knjige, uz to smo zajedno sa Župom Trilj objavili 3 knjige što znači kako smo kroz ovih deset godina djelovanja objavili 25 knjiga. Ove i ostale aktivnosti su dio programa u prigodi osamstote obljetnice prvog spomena Trilja u pohrvaćenom obliku (1210. – 2010.)’, kazao je don Josip Dukić.

Don Josip je najavio skore aktivnosti na pripremi knjiga koje će se ticati samih Košuta, kao što je uradak o Katastarskoj općini Košute, te ostali povijesni sadržaji koji govore o samim Košutama i njegovim stanovnicima.

‘Moja želja i vodilja je da uz svećeničku službu doprinosim i na ovaj način kulturi našeg naroda ,a to je pišući knjige i organizacijom mnogih drugih kulturnih sadržaja’, istaknuo je autor upućujući zahvalu svima koji su na bilo koji način pomogli da ova knjiga ugleda svjetlo dana, kao i sve dosadašnje.

Dr. sc. don Josip Dukić do sada je objavio devet knjiga i dvadeset jedan znanstveni rad. Doktorirao je u Rimu na Fakultetu crkvene povijesti pri Papinskom sveučilištu Gregorijana 2008. godine na temu Starokršćanski natpisi iz Salone. Trenutno je predstojnik Katedre za crkvenu povijest na KBF u Splitu i predsjednik Kulturnog društva Trilj.

knjga_kosute_dukic

 

Facebook