Za nagradu javnosti Muzeju Sinjske alke glasujte klikom na banner

Predstavljena knjiga ‘Opsada Sinjskog grada 1715’

Autor/ica
Objavljeno: 11 prosinac, 2015

knjiga 1715 2

U organizaciji Viteškog alkarskog društva i Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, a u prigodi 300. obljetnice čudesne obrane Sinja, u Alkarskim dvorima sinoć je predstavljena knjiga ‘Opsada sinjskog Grada 1715’, koju su priredili dr. sc. Marko Rimac i dr. sc. don Josip Dukić.

Pred šezdesetak okupljenih građana predsjednik VAD-a dr. Stipe Jukić zahvalio je autorima na vrijednom dijelu, a posebno zbog toga što se radi o najstarijem do sada pronađenom dokumentu koji govori o slavnoj pobjedi iz 1715. godine.

‘Projekti koje je alkarsko društvo planiralo realizirati u prigodi ove velike godine jubileja su ostvareni na čemu smo svi koji smo na njima radili ili sudjelovali ponosni. Svakako da je sam Muzej Sinjske alke nešto posebno i zauzima vrh svih projekata. Što se tiče ove knjige, ona je plod mukotrpnog rada i istraživačkih aktivnosti u prvom redu dr. sc. Marka Rimca koji je prije same Alke pronašao najstariji pisani dokument u venecijanskom muzeju koji govori o događanjima opsade Sinjskog grada iz 1715. godine,’ naglasio je don Josip Dukić, jedan od autora knjige.

knjiga 1715 3

Knjigu ‘Opsada sinjskog Grada 1715’ ukratko je predstavio i prof. dr. sc. Marko Rimac koji je intezivno radio i surađivao na ovom djelu s don Josipom Dukićem. Govoreći o samom sadržaju knjige, Rimac je istaknuo kako je opisano sve što se događalo u tom ratnom razdoblju prije 300 godina i ne samo o poznatom boju u Sinju nego na drugim mjestima koji su dio tog velikog sinjskog događaja. Rimac je također nazočnima govorio pronađenim dokumentima u venecijanskim muzejima koji su vezani za ove događaje iz 1715. godine, naglašavajući kako su to za sada najstariji pronađeni dokumenti za to razdoblje. Povjesničar umjetnosti dr. sc. Joško Belamarić, koji je uz dr. sc. Antu Miloševića osmislio koncept Muzeja Alke kazao je kako su svi dokumenti ove knjige, a posebno taj najstari do sada pronađeni dokument jedan od najinteresantnijih segmenata postavljenih u samom muzeju.

‘Ovaj dokument dolazi u najbolje i najsretnije vrijeme. Ne samo zato što smo imali 300. godišnjicu od tog događaja nego što se paralelno na sinjskom Starom gradu vode vrlo zamašna arheološka istraživanja. Drugim riječima, s jedne strane arheološka evidencija, s druge strane ove arhivske potvrde u mnogostrukom pogledu će povećati naše znanje uopće o Sinju početkom 18. stoljeća,’ kazao je dr. sc. Joško Belamarić.

Nakladnici knjige su Muzej hrvatskih arheoloških spomenika – Split i Muzej Sinjske alke, uredništvo potpisuje Ante Milošević, a prijevod s talijanskog na hrvatski jezik uredila je Ljerka Šimunković. Knjiga na 104 stranice između ostaloga uz stručna pojašnjenja istraživača sadrži brojne preslike pronađenih dokumenata u venecijanskim arhivima.

knjiga 1715 1

Facebook