mel

Predstavljena knjiga ‘Zlatnom krunom okrunjena’

Autor/ica
Objavljeno: 3 kolovoza, 2016
zlatnom_krunom_okrunjena4

Pred brojnom publikom u klaustru Svetišta Gospe Sinjske večeras je predstavljena knjiga ‘Zlatnom krunom okrunjena’, autorice Ljubice Šego. 

Ljubica Šego rođena je Sinjanka. Pisanjem se bavi gotovo cijeli život, a iza sebe ima cijeli niz stihozbirki i jedan roman. Njena djela prožeta su ljubavlju prema rodnom kraju i obitelji, a posebnost im daje i to što su pisana na sinjskom dijalektu, za što je autorica dobila brojna priznanja.

Program predstavljanja knjige ‘Zlatnom krunom okrunjena’ započeo je himnom Gospi Sinjskoj, koju je na klaviru odsvirao fra Jozo Župić, glavni urednik knjige, a potom se okupljenima pozdravnim riječima obratio gvardijan sinjskog Svetišta fra Petar Klapež. Sinjskoj publici knjigu su predstavili fra Gabrijel Hrvatin Jurišić, prof. Miljenko Buljac, glavni urednik izdavača knjige Hit radija Joško Kontić i glavni urednik knjige fra Jozo Župić.

Fra Jozo je okupljenoj publici prepričao kako Ljubicu Šego poznaje još iz osnovne škole, no nakon toga im se putevi razilaze, da bi se ponovno ukrstili prošle godine, prilikom promocije njegove knjige ‘Zdravo Sinju, dilber cvijete’. Naime, u toj knjizi se našao i jedan tekst Ljubice Šego, vezan uz stradalnike rudnika Ruduša. Tekst je potpisala autorica Rusulica, no fra Jozo tada nije znao tko se krije iza tog pseudonima. To je otkrio tek nakon promocije svoje knjige prošle godine i tada je započela njihova suradnja, koja je rezultirala knjigom ‘Zlatnom krunom okrunjena’.

U svom obraćanju publici Ljubica Šego kazala je da, kao profesorica po struci, voli puno pričati, no ipak najljepše govori kroz stihove, pa je tako pročitala nekoliko svojih pjesama. Zahvalila je svima koji su joj na bilo koji način pomogli da ostvari svoj san, odnosno daruje ovu stihozbirku svom rodnom kraju.

‘Ostala sam gotovo bez teksta jer mi se večeras puno toga posložilo, ta toplina ljudske duše naših ljudi. Da je muha letjela ona bi se čula, tolika je bila tišina i toliko su nam srca u istom ritmu disala. Naprosto sam potpuno ispunjena i presretna’, kazala je Ljubica Šego te obećala kako će i dalje u svojim pjesmama prenositi ljubav prema rodnom kraju.

Svoje dojmove s nama je podijelio i glavni urednik knjige fra Jozo Župić.

‘Zaista sam oduševljen, uzbuđen i radostan zbog velikog posjeta publike. Očito je da, ono što kaže i Sveto pismo, ne živi čovjek samo o kruhu nego o svakoj riječi koja izlazi iz usta Božjih, iz usta jedne pjesnikinje koja nas je vratila u naše djetinjstvo. Svaka njezina riječ jest zbližavanje i sa našim roditeljima i s ovim našim krajem, s gradom Sinjem, s cetinskim krajem, s rijekom Cetinom, s Visokom, s Kamešnicom… Sve smo to večeras čuli kroz ove stihove i vjerujem da ljudi idu kući obogaćeni i bit će mi posebno drago da se njena knjiga nađe u našim domovima’, kazao je fra Jozo Župić.

Tijekom predstavljanja, stihove iz knjige čitale su mlade glumice Sinjskog pučkog kazališta Petra Ugrin i Iva Šuste.

ferata@ferata.hr
0997370409