fruhwald
otvorena vrata

Pretposljednji dan 6. Festivala znanosti – Sinj 2015.

Autor/ica
Objavljeno: 7 studenoga, 2015
fz_sinj01

Izvor: OO 6. Festivala znanosti – Sinj 2015.

Pretposljednjeg dana 6. Festivala znanosti – Sinj 2015. održana su zanimljiva predavanja u sinjskim školama, kao i u Alkarskim dvorima.

Posebno zanimljivo bilo je sinjskim gimnazijalcima. Prof. Ivan Sondi s RGN-a te prof. Bojan Jerbić s FSB-a u Zagrebu održali su zapanjujuće zanimljiva predavanja u obje sinjske gimnazije.

U popodnevnom dijelu programa prvo je predavanje u punoj dvorani održao prof. dr. sc. Bojan Jerbić koji je pričao o tome koje su mogućnosti, želje i dvojbe oko umjetne inteligencije i robota koji bi mogli misliti. Naglasio je da čovjek ima kontekstualno mišljenje koje roboti jednostavno ne mogu imati, s ilustracijom na primjeru nama jednostavne radje otvaranja hladnjaka, koja je robotu nevjerojatno složena, tako da je i da danas to izazov u robotici.

fz_sinj07

Profesor Ivan Sondi, najcitiraniji hrvatski geoznanstvenik s čudno nepoznatim znanstvenim opusom, pričao je o svojim istraživanjima taložnih sedimenata sitnih kristalića (nanočestica) u nekoliko hrvatskih jezera (Plitvice, Mljet…) te u njihovoj sintezi istih u laboratoriju, koji imaju sličan sastav, ali drukčiju strukturu u odnosu na one prirodne.

Zadnje predavanje na ovogodišnjem Festivalu znanosti – Sinj održala je mlada znanstvenica, također povratnica u Hrvatsku, Ivana Novak Nakir sa splitskog Medicinskog fakulteta, koja je pričala o osnovnim mehanizmima autofagije i njezinu liječenju.

Potom je uslijedilo zanimljivo predavanje astronoma-animatora zvjezdanog sela Mosor, Zorana Kneza, pod naslovom ’25 godina svemirskog teleskopa Hubble’, kao uvod u noćno promatranje neba teleskopima koje je uslijedilo odmah nakon, do 10 sati navečer, i bilo je otvoreno za sve.

Danas je zadnji dan Festivala, koji će biti obilježen interaktivnim kvizom za srednjoškolce s nagradama od 3.000, 2.000 i 1.000 kn za najbolje. Prijave su otvorene na http://www.fzsinj.org/index.php/kviz i traju do samoga kviza, a jedini uvet je da idete u srednju školu.

fz_sinj04
Print Friendly, PDF & Email

Na vrh