Proveden preventivno-edukativni program ‘Klik – navika odgovornog ponašanja’

Autor/ica
Objavljeno: 8 studeni, 2018

Izvor: Udruga Kultura u prometu

HAK je u suradnji s udruženim Autoklubovima i udrugama koje se bave promicanjem prometne sigurnosti i kulture započeo s preventivno – edukativnim programom ‘KLIK – navika odgovornog ponašanja u prometu’. Ovaj program se realizira u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske i namijenjen je prvenstveno završnim razredima u srednjoškolskim ustanovama.

Jučer, 7. studenog ovom programu koji su za naš grad organizirali AK Dalmacija Sinj i Udruga Kultura u prometu, pridružili su se učenici dviju naših škola i to Tehničke i industrijske škole Ruđera Boškovića u Sinju te Franjevačke klasične gimnazije s pravom javnosti.

Poznato je da su adolescenti u potrazi za svojim identitetom i samostalnošću često skloni neslaganju s odraslima i usvojenim pravilima ponašanja pod izgovorom da im se ograničava sloboda. Ta se životna faza odlikuje konsolidiranjem mentalnog života, kristalizacijom stavova i mišljenja te posebno racionalnim mentalnim sazrijevanjem. Upravo je opisani profil ličnosti jedan od ključnih razloga rizičnog ponašanja u prometu. Posljedice se reflektiraju u statistici stradavanja u prometu, gdje su mladi jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu. U tri godine (2015, 2016, 2017) poginulo je 158 mladih osoba u dobi od 15 – 24 godine života.

Namjena preventivno – edukativnog programa „KLIK – navika odgovornog ponašanja“ je stjecanje kompetencija, znanja o sigurnosnim zaštitnim mjerama i radnjama prije i za vrijeme upravljanja ili prevoženja) vozilom, kao i razvoj vještina odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu (Kurikulum programa odobren od strane MZOS-a). Projekt djeluje na ponašanje srednjoškolaca, usvajanje i stjecanje pozitivnih stavova o njihovoj ugroženosti u prometu. Stečene komunikacijske kompetencije učenika koriste se za promicanje odgovornog ponašanja drugih osoba (prijatelji, roditelji, itd.) koji nisu obuhvaćeni programom.

Sadržaj programa realizirao se kroz interaktivno predavanje gdje se učenicima prezentirao smisao i svrsishodnost sigurnosnog pojasa u vozilu, te su kroz životne primjere i priče stručnjaci Ureda za sigurnost prometa objasnili kako vezanje sigirnosnog pojasa u vozilu nije samo zakonska obveza vozača i putnika nego i važan element sigurnosti, ali i dio opće i osobne kulture.

U drugom dijelu programa instruktori i demonstratori HAK-a, AK Dalmacija Sinj i Udruge Kultura u prometu su prezentirali učenicima efekte prometnih nesreća u kontroliranim uvjetima na simulatoru prevrtanja. Učenici su se hrabro i sa velikom znatiželjom okretali u simulatoru prevrtanja shvačajući važnost upotrebe sigurnosnog pojasa u vozilu.

Moto ovog desetljeća, kojeg su Ujedinjeni Narodi proglasili „Desetljećem sigurnosti cestovnog prometa“ je „ZAJEDNO MOŽEMO SPASITI MILIJUNE ŽIVOTA“. Uvjereni smo da će se na temelju iskustva i spoznaja iz programa KLIK, mnogi mladići i djevojke ponašati odgovornije. Ako je tako, možda smo nekome od njih spasili život ili ga sačuvali od ozljeda.

Jedan KLIK (vezanje sigurnosnog pojasa) traje jednu sekundu, a posljedice ne korištenja pojasa mogu trajati za nas i sve oko nas cijeli život.

Print Friendly
Facebook
Na vrh