Pršut tvrtke ‘Mrki’ iz Pakovog Sela šampion 14. Nacionalnog sajma pršuta u Sinju

Autor/ica
Objavljeno: 13 travanj, 2019

Ovogodišnji 14. po redu Nacionalni sajam pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda ‘Sinj 2019.’ završio je danas svečanom dodjelom priznanja i nagrada. Šampionsku titulu ponio je pršut M.T.O. Mrki iz Pakovog sela.

Na ocjenjivanje je ove godine pršute donijelo 12 pršutara. Pored šampionskog pršuta, plaketu vicešampiona dobila je za svoj proizvod pršutana Herceg iz Prologa kraj Ljubuškog. Zlatnu plaketu kvalitete Dalmatinskog pršuta dobila je pršutana Smjeli iz Dugopolja, a zlatnu plaketu kvalitete pršuta MEL Mesnice Lovrić. Svi prvo nagrađni dobili su i Zlatne diplome za kvalitetu, a isto priznanje dobili su i T.O. Diana Vinovo Gornje, Sušara Perajica – Čvrljevo, Market Žužić – Krk, Dim MES, Delicije Marović, P.Z. Svilaja Maovice. Srebrenu diplomu za kvalitetu dobili su pršutana Pupačić i OPG Poljak Glavice.

Priznanja najboljim pršutarima uručili uz članove Organizacijskog odbora, dir. PC Sinj Ana Barać, čelnica Povjerenstva za ocjenjivanje pršuta doc. dr. sc. Mladenka Šarolić, predsjednik Županijske komore Split Jozo Tomaš i sinjska gradonačelnica Kristina Križanac, koja je svečano zatvorila Sajam.

Na svečanosti zatvaranja, predsjednik Županijske komore Split Jozo Tomaš dodjelio je, u ime Komore, Povelju za stjecanje kvalitete ‘Izvorno Hrvatsko’. Nakon dodjele priznanja, cijela svita gostiju i izlagača okupila se oko izložbenog prostora šampiona Sajma, koji je za Hit radio i Feratu kazao:

‘Presretan sam ovom nagradom. Moja je želja da svi pršuti budu u razinu šampionskog, jer šampion je šampion. Mi imamo sjedište u Trogiru, ali sve se radi na poznatom Miljevačkom platou, točnije u našoj pršutani u Pakovu selu. Uglavnom, radimo obiteljski i imamo kapacitet do nekih 1300 komada pršuta’, kazao je vlasnik šampionskog pršuta mladi Tomislav Pelivan, uputivši zahvalu organizatoru na odlično organiziranoj manifestaciji.

Direktorica PC Sinj Ana Barać kazala j kako je 14. Nacionalni sajam pršuta opravdao sva očekivanja.

‘U prvom redu bih se zahvalila svim izlagačima, velikom broju posjetitelja koji su ova dva dana posjetili Sajam. Kvalitetu imamo i kao organizatori težit ćemo, zajedno sa strukom, k još većem podizanju kvalitete pršuta. Posebno sam zadovoljna što je uz ovaj izložbeni dio sajam imao zanimljiv i dobro posjećen edukativni dio, u okviru kojeg su se održavale stručne radionice i predavanja’, zaključila je Barać.

Ovogodišnji, kao i prethodne sajmove, pratio je sadržajni kulturno – umjetnički program u kojem su sudjelovale kulturno umjetničke skupine URIG Otok i KUD Cetina te KUD Lika iz Ličkog Osika i Like.

Posjetitelji sajma danas su imali prigodu vidjeti i prezentaciju tradicijske hrane kroz program ‘U zemane’, kojeg su prezentirali članovi KUD-Cetina u tradicionalnim narodnim nošnjama.

Uz izložbeni dio i ovogodišnji Sajam ponudio je i izazvao veliki interes izlagača za edukativne radionice i prezentacije. Tijekom manifestacije prezentirane su novosti u 2019. godini iz Mjera Ruralnog razvoja – Europski poljoprivredni fond 2014 – 2020, IAKS mjere ruralnog razvoja – novosti (M10, M11 i M14), Mogućnosti diversifikacije iz Programa ruralnog razvoja – Tip operacije 6.2.1., Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima, Tip operacije 6.4.1 Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima.

U sklopu Sajma organizirani su okrugli stolovi, predavanja i predstavljana programa vladinih i drugih institucija, Ministarstva poljoprivrede, udruženja i komora, banaka i fondova, predstavljeni su i Razvojni programi Splitsko-dalmatinske županije, Razvojni programi Grada Sinja, HBOR-a, Promocija oznaka Kvalitete ‘Hrvatska kvaliteta’ i ‘Izvorno hrvatsko’ – HGK Županijske komore Split.

Zanimljiva radionica održana je na temu ‘Perspektive demografije i mladi u Republici Hrvatskoj i EU’, koju je vodio dr. Marin Strmota, bivši državni tajnik u Ministarstvu demografije obitelji i mladih.

Novost ovogodišnjeg Sajma bilo je sudjelovanje učenika srednjih strukovnih škola, SSŠ Bana Josipa Jelačića Sinj, srednjih ugostiteljsko-turističkih škola iz Splita i Knina, kao i učenika osmih razreda OŠ Ivana Lovrića iz Sinja u programu ocjenjivanja kvalitete pršuta. Naime, oni su održali radionicu o senzorskoj analitici kao budući stručni kušači suhomesnatih delicija, a za njih je održana i radionica Izbor karijere.

Na ovogodišnjem, kao i na ostalim prethodnim sajmovima, svoje proizvode izložilo je 70-tak izlagača iz Hrvatske, Slovenije i BiH. Pored pršuta i suhomesnatih proizvoda u ponudi su bile i ostale delicije: maslinovo ulje, sirevi, vino, pčelarski proizvodi, autohtoni suveniri i rukotvorine.

Print Friendly
Facebook
Na vrh