Razne bolesti napale vinovu lozu, povrće, šimšir…

Autor/ica
Objavljeno: 9 srpanj, 2018
peronospora

U posljednje vrijeme razne bolesti napale su skoro cjelokupnu povrtlarsku kulturu, a ponajviše vinograde.

Poljoprivrednici muku muče kako zaštititi preostali zdravi dio svoje intrade. Gostujući u programu Hit radija viša stručna savjetnica za poljoprivredu mr. sc. Ivana Župić istaknula je kako je problemima s kojima se susreću poljoprivrednici pogodovalo sparno vrijeme s izrazitom vlagom i padalinama.

‘Simptomi su jako vidljivi, posebno u vinogradima, a te infekcije nastale su puno ranije. Vinovu lozu napala je peronospora, a to ljude najviše iznenađuje. Posebno one koji su radili zaštitu, ali ne toliko kvalitetno jer se ta tretiranja nisu preklapala. Puno je vremena bilo kada loza nije bila zaštićena’, istaknula je mr. sc. Ivana Župić.

Župić je naglasila kako se treba nastaviti sa zaštitom.

‘Još se uvijek mora obavljati zaštita i to vrlo kvalitetno, sa sistematičnim pripravcima. Bakrene sastojke treba koristiti malo kasnije kada prođe određena opasnost jer to je kontaktni pripravak’, kazala je Župić.

Nadalje, Župić je dodala kako su pored vinove loze stradale i druge kulture kao što su kupus, rajčice i ostalo povrće i to zbog napada kupusnog moljca, plemenjače. Stoga stalno treba nadzirati povrće i sukladno preporuci struke pružati zaštitu.

Ovo je vrijeme kada se pojavljuje i bolest na šišmiru, a najveći štetnik šimšira je šimširov moljac. Štete pričinjavaju gusjenice hraneći se lišćem, tako da u kratko vrijeme dolazi do potpune defolijacije lišća.

‘Tretiranje je sada obvezno te treba to ponoviti u travnju iduće godine kada gusjenice koje prežive počinju raditi štetu. Ukoliko se ne pristupi ozbiljno rješavanju ovog problema, može dovesti do toga ta šimširov moljac učini takvu štetu i nećemo imati šimšira na okućnicama’, kazala je mr. sc. Ivana Župić.

šišmir
Print Friendly
Facebook
Na vrh