Rezultati akcije ‘Pješak’ i stanje sigurnosti u prometu u prvom mjesecu 2019. godine

Autor/ica
Objavljeno: 8 veljača, 2019

Izvor: www.splitsko-dalmatinska.policija.hr

Sukladno najavi, 7. veljače od 10 do 13 sati, na prometnicama PU splitsko-dalmatinske provedena je akcija ‘Pješak’. Tom prilikom je sankcionirano ukupno 111 prekršaja, od kojih se 26 odnosi na prekršaje pješaka, a 19 na prekršaje vozača prema pješacima. Evidentirano je i sankcionirano 14 prekršaja korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, 2 prolaska kroz crveno svjetlo, 8 prekoračenja brzine, 19 prekršaja nekorištenja pojaseva za vrijeme vožnje i 1 prekršaj nekorištenja zaštitne kacige na motociklu.

Tijekom siječnja na području PU splitsko-dalmatinske evidentirano je 148 prometnih nesreća, odnosno 16,38 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, kada ih je evidentirano 177. U padu je broj teško ozlijeđenih u prometnim nesrećama u siječnju za 52 popsto (2019. godine je bilo 12 teško ozlijeđenih, a 2018. godine 25), kao i broj lakše ozlijeđenih za 8,20 posdto (2019gtodine je bilo 61, a 2018. godine 56 lakše ozlijeđenih). U prometnim nesrećama tijekom siječnja smrtno je stradala jedna osoba, kao i u siječnju prošle godine. U najvećem broju slučajeva (39) neprilagođena i nepropisna brzina utvrđeni su kao uzroci prometnih nesreća, dok je u 32 prometne nesreće utvrđena alkoholiziranost sudionika. Najteža prometna nesreća dogodila se 14. siječnja u poslijepodnevnim satima, na raskrižju državne ceste D8 i Putaljskog puta u Kaštel Sućurcu, koja je za posljedicu imala smrt 73-godišnje pješakinje koja je preminula na mjestu događaja i materijalnu štetu na tri osobna vozila.

U cilju smanjenja broja prometnih nesreća s najtežim posljedicama, odnosno podizanja razine sigurnosti svih kategorija sudionika u cestovnom prometu, policijski službenici će i dalje nastaviti s provođenjem redovitih i ciljanih akcija, u kojima će zahvaćati najznačajnije prekršaje, koji su u uzročno-posljedičnoj vezi s najtežim prometnim nesrećama.

Sukladno navedenom, iz PU SD obaiještavaju da će se i tijekom nadolazećeg vikenda provoditi pojačani nadzor vozila i vozača, te da će se posebno zahvaćati prekršaji prekoračenja brzine, upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom i nekorištenja pojaseva za vrijeme vožnje.

Iz policije još jednom podsjećaju sve sudionike u prometu na obvezu poštivanja prometnih propisa, da posebno vode računa o najugroženijim kategorijama sudionika u prometu (pješaci, djeca, motociklisti, biciklisti), da prilagode brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na kolnicima, ne koriste mobitel za vrijeme upravljanja vozilom, te da ne sjedaju za upravljač vozila ukoliko su prethodno konzumirali alkohol ili droge.

Print Friendly
Facebook
Na vrh