mel VRLIKA LAKE PRAVO MISTO

Sinj: Održan prosvjed protiv termoelektrane Peruća

Autor/ica
Objavljeno: 9 rujna, 2017
prosvjed_peruca7

U Sinju je danas održan prosvjed protiv izgradnje termoelektrane na Perući, na kojem se okupilo više od 2 tisuće građana Sinja i Cetinske krajine, ali i drugih mjesta Splitsko-dalmatinske županije. Prosvjed su podržali sinjski franjevci te brojne braniteljske i civilne udruge.

Iz građanske inicijative ‘Ne daj se, Cetino’ ističu kako je cilj prosvjeda zaustaviti projekt izgradnje termoelektrane Peruća, jer će njime biti uništen najveći bazen pitke vode u Hrvatskoj, jezero Peruća i rijeka Cetina. Tvrde da bi se u Peruću i Cetinu iz termoelektrane, za koju kažu da se gradi isključivo zbog profita pojedinaca, ispuštale otpadne i otrovne vode, koje bi uništile ekosustav cijelog područja.

Prosvjed je počeo nastupom klape Sinj koja je izvela pjesmu ‘Ne daj se, Cetino’, nakon čega se građanima obratio pokretač građanske inicijative ‘Ne daj se, Cetino’ Mislav Cvitković, mag. phys.

Cvitković je govor počeo riječima kako ne želi govoriti o brojkama, već o egzaktnom sažetku u jednoj riječi cijele borbe i svih argumenata, a to je srce, jer su svi argumenti, rasprave, brojevi, proračuni i prirodne znanosti samo sredstvo da se spasi ono što je u srcu. Poručio je da bi narod, kada ne bi imao dostojanstvo i srce za ovaj problem umro od srama.

Cvitković je kazao kako investitori mještanima Cetinske krajine obećavaju blagostanje, no da oni govore samo o novcu, dok oni koji se protive izgradnji termoelektrane govore o poštenju, ljubavi, dostojanstvu i čistom srcu, što se ne može platiti. Cvitković je dijelom citirao i hrvatskog proljećara Vladu Gotovca, za kojeg je kazao da je veliki borac za život ovoga narada, njegov veliki uzor i nadahnuće u ovoj borbi. Dodao je kako borba hrvatskog naroda i dalje traje, jer je gradnja plinska termoelektrana predviđena na mjestu gdje su poginula dva branitelja.

Cvitković je kazao kako investitori ne mogu vidjeti da bi profit i novci koje bi narod dobio izgradnjom termoelektrane bila krvarina za ono što bi mu uzeli.

Prof. dr. sc. Stanko Uršić podsjetio je na kemijske i biološke opasnosti od termoelektrane. Istaknuo je kako ne smije biti govora o gradnji nikakvog projekta dok se Peruća i Cetina ne proglase apsolutnim i nedodirljivim nacionalnim strateškim dobrom.

Pokretač građanske inicijative ‘Ne daj se, Cetino’ i organizator prosvjeda Mislav Cvitković kazao je kako je osobno pozvao sve političke opcije da podrže inicijativu, no da je to od početka učinio samo saborski zastupnik Mosta i predsjednik Kluba vijećnika Mosta u Gradskom vijeću Grada Sinja Miro Bulj. Cvitković je na skupu pozvao predstavnike političkih opcija iz Sinja i Cetinske krajine da stanu na pozornicu i pokažu podršku, poručivši kako on nije ni lijevi, ni desni, ni srednji, da je svoj i da prihvaća podršku i lijevih i desnih i srednjih. Na pozornicu je došao samo Miro Bulj.

Na kraju prosvjeda Mislav Cvitković je poručio da građani neće odustati dok ne zaustave gradnju termoelektrane Peruća:

Za vrijeme prosvjeda organizirano je i prikupljanje poptisa za peticiju protiv izgradnje termoelektrane na Perući, koju je potpisalo više od 15 tisuća građana.

ferata@ferata.hr
0997370409