Marino Trans

Sinj: Prezentacija bespilotnih letjelica u protupožarnom izviđanju

Autor/ica
Objavljeno: 27 kolovoza, 2019
besposadna

Upotreba Besposadnog zrakoplovnog sustava ‘Orbiter 3’ u protupožarnom izviđanju predstavljena je danas, 27. kolovoza na Sportskom Aerodromu Piket u Sinju.

Besposadni zrakoplovni sustav (BZS) ‘Orbiter 3B’ novo je sredstvo Hrvatske vojske u sustavu domovinske sigurnosti koje se koristi za potrebe Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede RH. Sustav se koristi za rano otkrivanje požara, nadzor plovnih i cestovnih putova te tijekom kriznih situacija i nadzora državne granice. Ministarstvo poljoprivrede provelo je postupak javne nabave besposadnog zrakoplovnog sustava za potrebe nadzora i kontrole ribolova te je s izraelskom tvrtkom Aeronautics potpisalo Ugovor o nabavi sustava ‘Orbiter 3’, koji se financira iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, pri čemu EU pokriva 70 posto troška investicije.

besposadna

Tijekom lansiranja bespilotne letjelice zamjenik zapovjednika Obavještajne pukovnije Glavnog stožera Oružanih snaga RH bojnik Božo Kriletić pojasnio je kako je riječ o sustavu koji ima brojne civilne i vojne mogućnosti korištenja unutar sustava domovinske sigurnosti.

besposadna

 

Kazao nam je kako je simulirana dojava iz Opertivnog vatrogasnog središta u Divuljama o sumnjivom kretanju jednog vozila te su krenuli u akciju.

‘Izveli smo zamišljeni scenarij na temelju dojave iz Vatrogasnog operativnog središta o sumnjivim kretanjima određenog vozila. Temeljem toga posada je provela nominaciju cilja, uočeno je vozilo i pratile su se njegove daljnje aktivnosti. Tijekom cijelog tog procesa slika je u realnom vremenu išla prema Operativnom vatrogasnom središtu, MUP-u i sukladno tome vidjelo se da se radi o potencijalnom piromanu, obzirom na njegove reakcije i ponašanje u niskom raslinju. Sve je nakon toga dojavljeno patroli koja je na terenu i koja je krenula u svoje aktivnosti, odnosno došlo je do uhićnja sumnjive osobe’, kazao je bojnik Božo Kriletić.

besposadna

 

Pojašnjavajući taktičko-tehničke značajke ovog sustava, Kriletić je kazao kako je riječ o sustavu iznimnih sposobnosti te kako je, uz integrirani dnevno-noćni senzor, moguće obavljanje zadaća u svim uvjetima te identifikacija piromana i na do pet kilometara udaljenosti.

‘Domet mu je 150 km, ima lansirnu rampu, autonomija 6 sati, raspon krila 4,4 mtra, težina na polijetanju 3 kg, senzori su dnevni, termalni, infracrveni. Maksimalna brzina je 92,6 km/h, krstareća brzina je 74,1 km/h, a brzina penjanja je 120 m/min, a maksimalna masa u polijetanju je 32 kg’, pojasnio je detaljno o ovoj letjelici bojnik Kriletić.

besposadna

Kada su u pitanju dosadašnje aktivnosti ovog sustava u protupožarnoj sezoni, istaknuto je kako je u vremnu od početlka Protupožarne sezone 17. lipnja zaključno s 25. kolovozom 2019. godine tim besposadnih zrakoplovnih sustava bio angažiran 29 puta, pri čemu je ostvarno 48,37 sati leta.

besposadna

Kriletić je istaknuo kako se ovaj sustav koristio u nedavno velikom požaru u Dubravi pokraj Šibenika, gdje se nakon lokaliziranja snimila žarišta gdje se treba dodatno djelovati kako bi požar bio uputpunosti ugašen.

Bojnik Kriletić je pojasnio kako postoji određni potpisani sporazum koji određuje njegovo korištenje ovog sustava.

‘Ministarstvo obrane RH i Ministarstvo poljoprivrede poptipsali su sporazum kojim MORH osigurava logističku potporu i upravljanje opremom. Primarni cilj nabave Besposadnih zrakoplovnih sustava je provedba zadaća nadzora i kontrole ribarstva za potrebe Ministarstva poljoprivrede u omjeru uporabe 60 posto, a ostalo vrijeme sustav će koristiti Hrvatska vojska u omjeru 40 posto i to za potporu ostalim civilnim institucijama’, kazao je bojnik Božo Kriletić.

Nakon prezentacije sustava Besposadnog zrakoplovnog sustava ‘Orbiter 3’ ukratko je o provedenom postupku okupljenim novinarima ukratko govorio i zapovjednik posade koja je odradila sve aktivnosti na Piketu i širem sinjskom području.

besposadna
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh