Sinj: Prikazan dokumentarni film ‘Plešivica od imena do samostalnosti’

Autor/ica
Objavljeno: 12 travanj, 2019

Povodom 30. obljetnice sastanka održanog 19. siječnja 1989., na kojem je dr. Franjo Tuđman izabran za predsjednika inicijativnog odbora za provođenje demokratizacije u Hrvatskoj, sinoć je u dvorani Muzeja Sinjske alke predstavljen film ‘Plešivica od imena do samostalnosti’.

Prije prikazivanja filma nazočnima su se obratili Ivo Delonga, član poticajnog odbora proslave 30. godišnjice, Ante Ledić, jedan od sudionika sastanka te Mihovil Matković, jedan od scenarista dokumentarca.

Ledić je istaknuo kako su veliku ulogu u provođenju demokracije u Hrvatskoj odigrala i tri Sinjanina, Vlado i Marko Veselica te Ivan Maglica, koji su bili sudionici tog povijesnog sastanka na Plešivici.

Dana 19. siječnja 1989. u vikendici Ante Ledića na Plešivici 14 hrvatskih intelektualaca, proljećara, održali su tajni sastanak na kojem su postavljeni temelji političkog pokreta za stvaranje neovisne hrvatske države. Sastanku su nazočili Franjo Tuđman, Marko Veselica, Vladimir Veselica, Drago Stipac, Tomislav Ladan, Anto Matković, Ivan Maglica, Hrvoje Šošić, Vlado Marić, Mladen Marić, Nikola Gagulić, Vlado Jurčević, Marko Turić i Ante Ledić. Iako su bili pozvani, na sastanku nisu bili Dražen Budiša, Zvonimir Šeparović i Petar Šegedin, koji su sudjelovali na ranije održanim tajnim sastancima na Plešivici.

Franji Tuđmanu, koji je na sastanak pozvan preko svoga odvjetnika Vlade Marića, to je bio prvi sastanak u Ledićevoj vikendici na Plešivici, u kojoj su se sastanci proljećara održavali od 1976. godine.

Ledić nam je otkrio kako je na tom sastanku za predsjednika inicijativnog odbora za stvaranje neovisne Hrvatske bio predložen Marko Veselica.

‘Svoju veličinu, baš u ovom primjeru, i kao čovjek i kao domoljub i kao kršćanin, pokazao je Marko Veselica. On je imao karizmu i bio je u stanovitoj prednosti u odnosu na sve ostale. No, on je kazao kako ima zabranu javnih nastupa te da predlaže, da bi bilo najbolje, najracionalnije i najpotrebitije, da na čelu pokreta bude Franjo Tuđman. Njegovo mišljenje nam je svima bilo od izuzetnog značaja, jer je Marko poznavao svakoga od nas pojedinačno, znao je da Tuđman najbolje poznaje onaj represivan sustav, da ima dovoljno odvažnosti i hrabrosti’, kazao je Ledić.

Ledić je istaknuo kako su proljećari, koji su se okupljali na Plešivici, kasnije osnovali šest političkih stranaka, ali ono što smatra najvažnijim je to što se na tom sastanku stvorila jezgra pokreta koji će čvrsto stati u obranu hrvatskih interesa, zaštititi hrvatski prostor i hrvatski narod od svega negativnoga što je dolazilo s istoka te stvoriti neovisnu i slobodnu državu Hrvatsku.

‘To je razlog zbog kojeg smo Plešivicu odlučili sačuvati od zaborava. Film nismo radili zbog sebe, nego zbog okolnosti onog trenutka. Dužni smo javnosti predstaviti istinu zbog sudionika toga sastanka i svih ranijih sastanaka održanih na Plešivici’, istaknuo je Ledić.

Zbog tajnosti djelovanja ‘stošinečki krug’ iza sebe nije ostavio nikakve pisane materijale, pa je film snimljen samo na temelju fotografija snimljenih toga povijesnog 19. siječnja 1989. godine i sjećanja sudionika plešivičkih sastanaka, među kojima i Dražena Budiše te svjedočansatva četvorice živućih sudionika povijesnog sastanka Vlade Marića, Vlade Jurčevića, Nikole Gagulića i Ante Ledića.

Jedan od scenarista filma Mihovil Matković sinoć je U Sinju istaknuo kako film nije napravljen da bi proizveo novi antagonizam i podjele.

Predsjednik Matice hrvatske u Sinju fra Mirko Marić, u čijoj je organizaciji film predstavljen u Sinju, kazao je kako bi bilo dobro da ovaj dokumentarac pogledaju mladi, kako bi vidjeli kako se stvarala Hrvatska te da je ovaj film jezgra, klica iz koje je proizašlo sve ovo što danas imamo.

Film je režirao Toni Rajković, a producirao zagrebački Studio Guberović.

Print Friendly
Facebook
Na vrh