miro bulj
sdp

Sinj: Prosvjed mještana zbog bazne stanice

Autor/ica
Objavljeno: 29 srpnja, 2019

Tridesetak mještana Sinja danas u podne održalo jemirni prosvjed u prostoru bivše pekare u ulici Miljenka Buljana.

Prosvjed je održan kako bi se još jednom upozorila javnost, ali i nadležne institucije, kako se na tom području, bez ikakvih suglasnoti i dozvola, protivno GUP-u Grada Sinja, postavlja štetna bazna stanica.

Prosvjednici su upozorili da su na postojećem objektu, na kojem je još prošle godine postavljena bazna stanica, u tijeku novi radovi i nadogradnja bazne stanice.

Željko Poljak, čija se obiteljska kuća nalazi 100-tinjak metara od objekta, kaže kako mu je jasno da bazne stanice u Hrvatskoj ne trebaju imati građevinske dozvole, međutim upozorava da se ova bazna stanica postavlja u vrlo gusto naseljenom području, na industrijskom dimnjaku koji je fizički odvojen od objekta za koji je napravljen i koji je prenamijenjen.

‘Za potrebe postavljanja ove bazne stanice iskopani su novi temelji i ovo je sada novi objekt, a svaki novi objekt u prostoru mora imati dozvole, između ostaloga i građevinsku dozvolu za koju suglasnost moraju dati susjedi. Ovdje se zapravo radi o bespravnoj građevini. Ovaj nosač bazne stanice, odnosno bivši dimnjak, sada je bespravna građevina, a svaka bespravna građevina i bespravna gradnja spadaju u kazneni zakon. To je nedavnim promenama zakona uvršteno u kazneno djelo. Znači, jedan jeproblem bespravna gradnja, a drugi postavljanje antene i zračenje’, kazao je Poljak.

Na prosvjedu su bile i gospođe Anđelka Jurić, rođ. Alčić, čija je obiteljska kuća od bazne stanice udaljena 15-ak metara i Vesela Jelinčić, čija se kuća nalazi 10-ak metara od bazne stanice. One su nam potvrdile da od njih nitko nikada nije tražio nikakve suglasnosti za nadogradnju postojećeg dimnjaka, kao ni suglasnosti za postavljanje bazne stanice, ni prije godinu dana, a ni sada.

‘Bazna stanica je postavljena prošle godine, na državni blagdan, u noći na Dan mrtvih, kada se nikome nismo mogli obratiti za pomoć’, kazala nam je Vesna Jelinčić.

Podršku građanima dao je i Miro Bulj, saborski zastupnik Mosta, vijećnik u Županijskoj skupštini Splitsko-dalmatinske županije i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Sinja. Bulj je upozorio da se bazna stanica postavlja protivno GUP-u Grada Sinja i protivno svim zakonima RH.

‘Ova bazna stanica se postavlja na štetu zdravlja građana, bez njihove suglasnosti i koliko znam, bez suglasnosti Grada Sinja, a investitor diže novac na račun građana. Poslao sam dopise HAKOM-u i građevinskoj inspekciji i očekujem odgovor nadležnih’, kazao je Bulj.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh