Marino Trans

Sinj: Stipendije svim redovitim studentima

Autor/ica
Objavljeno: 8 siječnja, 2019

U pisanju ovoga teksta od velike mi je pomoći činjenica kako sam kao gradski vijećnik sudjelovao u donošenju Pravilnika o stipendiranju studenata Grada Sinj, temeljem kojega je raspisan aktualni drugi natječaj za dodjelu stipendija u tekućoj akademskoj godini.

Ono što s velikom sigurnošću možemo pretpostaviti je da će broj od 76 stipendija dodijeljenih na prvom natječaju biti najmanje udvostručen, a realno bi bilo dosezanje broja od 200 stipendija – možda i više.

Jedini cilj teksta je upoznati studente s novim pravilima o dodjeli stipendija, pojasniti neke dvojbe i osigurati maksimalnu iskoristivost 1,5 milijuna kuna osiguranih za stipendije u ovoj akademskoj godini. Riječ je o uvjerljivo najvišem iznosu proračunskih sredstava za studentske stipendije u posljednjih 25 godina postojanja Grada Sinja kao jedinice lokalne samouprave.

PRVI I DRUGI NATJEČAJ ZA STIPENDIJE U AKADEMSKOJ GODINI 2018/2019

Prvi natječaj o stipendijama za ovu akademsku godinu zaključen je 19. prosinca 2018. godine Odlukom Gradonačelnice kojom je dodijeljeno 76 studentskih stipendija. Ta odluka, kao i pravo na te stipendije su definitivni i nepobitni.

Gradsko vijeće Grada Sinja je 27. prosinca 2018. godine donijelo novi Pravilnik o stipendiranju studenata Grada Sinja, kojim su mogućnosti za ostvarenje studentskih stipendija bitno proširene. Sukladno tom aktu raspisan je drugi natječaj za studentske stipendije u ovoj 2018/2019 akademskoj godini.

POJAM REDOVITOSTI STUDIRANJA

Odmah po objavi natječaja pojavile su se dvojbe oko tzv. redovitosti studiranja. U medijskim tekstovima i postupku donošenja novog Pravilnika, navodilo se kako će stipendije biti osigurane svim redovitim studentima. To je novim Pravilnikom i osigurano. Nigdje i nikada nije navedena mogućnost redefiniranja pojma redovitosti studiranja koji je bio i ostao jednak. Konkretno – riječ je o odredbi koja je istaknuta u svim dosadašnjim natječajima Grada Sinja za dodjelu stipendija, a po kojoj pravo na stipendiju nemaju studenti koji su tijekom studija ponavljali godinu ili su ponovno upisali prvu godinu studija. Ta je odredba ostala. Njeno mijenjanje nije nigdje i nikada niti spomenuto. Taj posebni kriterij redovitosti ostao je isti. Ali ostali posebni kriteriji su brisani – u korist brojnih studenata. Konkretno – pravo na stipendiju prije su imali redoviti studenti koji su morali ispuniti dodatne uvjete – visinu prihoda po članu obitelji ili prosjeka ocjena na prethodnoj godini studija. Sada tih dodatnih kriterija nema, pravo na stipendiju puno je lakše ostvariti, a ostvaruju ga – svi redoviti studenti. Razlika u načinu utvrđivanja prava na stipendiju različita je samo kod studenata prve godine preddiplomskih studija za koje se ne može utvrditi redovitost studiranja pa je kod njih ostao kriterij prosjeka ocjena.

Ovdje je vrlo je bitno naglasiti kako je novi Pravilnik sadržajno usklađen sa postojećim sustavom visokog obrazovanja pa studenti koji su temeljem ponavljanja godine tijekom dodiplomskog studija izgubili pravo na stipendiju, tijekom diplomskog studija ponovno mogu ostvariti to pravo.

ŠTO SE TO PROMIJENILO I NA TEMELJU ČEGA SE OČEKUJE VELIKI PORAST BROJA STIPENDIJA?

U starom Pravilniku uz uobičajene uvjete s naglaskom na redovitost postojali su i posebni uvjeti, primjerice: za studente lošijeg imovnog stanja – prihodi po članu obitelji (godinama do 800 kuna – prošle godine je podignut na 1 500 kuna); za uspješne i darovite studente prve godine prosjek ocjena iz četvrte godine srednje škole (godinama 4,5 – prošle godine spušten na 4,0); za uspješne i darovite studente ostalih godina studija prosjek ocjena iz prethodne godine studija (godinama 4,0 – prošle godine spušten na 3,5). Ovdje je nužno naglasiti kako natječaji osim u akademskoj godini 2017/2018 nisu bili otvoreni, što znači da su u pojedinim kategorijama određivane stipendijske kvote po kategorijama. Tako je u prvom natječaju za aktualnu akademsku godinu, stipendiju za prvu godinu studija dobilo 10 uspješnih i darovitih studenata dok ih je 19 koji su imali prosjek iznad 4,0 ostalo bez stipendije. Problem je još izraženiji kod uspješnih i darovitih studenata ostalih godina studija gdje je dodijeljeno 20 stipendija, a bez stipendije su ostala 43 studenta s prosjekom iznad 3,5. U novom Pravilniku nema ovih posebnih ograničenja, ostala je samo redovitost. Velika većina studenata koji su u prvom krugu ostali bez stipendije, uz još nekoliko njih iz drugih kategorija, ostvariti će pravo na stipendiju, naravno ukoliko se prijave na aktualni natječaj. Ovdje treba pribrojiti i sve redovite studente čiji je prosjek ocjena ispod 3,5. Njihov broj za sada je nepoznat.

ZAŠTO PROSJEK OCJENA ZA STUDENTE PRVE GODINE?

Za studente prve godine nije moguće utvrditi redovitost kao uvjet za stipendiju pa je određen prosjek ocjena iz srednje škole od najmanje 4,0. Razlog je vrlo jednostavan. Bez tog prosjeka ocjena svaki srednjoškolac sa 4 završena razreda mogao bi upisati fakultet i dobiti stipendiju, bez obzira hoće li studirati ili ne. Ta činjenica sa sobom nosi realnu mogućnost zlouporabe koja je ovako prevenirana. Odlučeno je da kriterij bude prosjek svih srednjoškolskih godina.

STIPENDIJE I STUDENTIMA KOJI STUDIRAJU IZVAN HRVATSKE

Sve do donošenja novog Pravilnika pravo na stipendiju imali su samo sinjski studenti koji studiraju u Hrvatskoj. Sada to pravo imaju i studenti koji studiraju u inozemstvu. Koliko od njih ispunjavaju uvjete redovitosti pokazat će natječaj.

ZAKLJUČNO

Novi Pravilnik nije idealan. To se sa sličnim aktima niti ne može postići. Isto vrijedi i za njegovu pravednost. Uvijek će biti nezadovoljstava i prigovora. Realnih i manje realnih. U pravilu razumljivih. Ali sigurno je kako će s novim Pravilnikom broj od trenutnih 76 sinjskih stipendista već u ovoj akademskoj godini biti radikalno povećan. Pretpostavimo za (‘za’ ne ‘na’) 100. Možda nešto manje. Možda i dosta više. O tome po završetku natječaja.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh