Sinjska alka predmet na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

Autor/ica
Objavljeno: 24 veljača, 2018
32alka45

Od ljetnog semestra ove akademske godine na Hrvatskom katoličkom sveučilištu počinje se izvoditi predmet Sinjska alka. Time je Alka nakon nekoliko doktorata, znanstvenih monografija i leksikona postala i predmet sveučilišne nastave.

Studenti od prve do treće godine preddiplomskih sveučilišnih studija povijesti, psihologije, sociologije i komunikologije, koji za izborni predmet odaberu predmet Sinjska alka, morat će odslušati 30 predavanja i 15 seminara. Nositelj predmeta je izvanredni profesor na HKS-u dr.sc. Josip Dukić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.

Osim o Sinjskoj alki, u okviru predmeta obrađivat će se i teme kao što su: Crkva i vladari u srednjem vijeku, Templari i Križarski ratovi, Karnevali i viteška natjecanja u srednjem vijeku, Preživjele viteške igre, Sartiglia iz Oristana (Sardinija), Politika i Sinjska alka, Franjevci i Sinjska alka, Sinjska alka u umjetnosti te Perspektive Sinjske alke.

Inicijativu o uvođenju predmeta Sinjska alka na Hrvatsko katoličko sveučilište pokrenuo je rektor HKS-a prof. dr. sc. Željko Tanjić.

‘Sve ono što je u javnosti percipirano kao važno, pa čak i one nebitne pojave koje možemo vidjeti u medijima, a koje postaju dio rasprave, raznih susreta i razgovora o manifestaciji kao što je Sinjska alka, koja ima višestoljetnu tradiciju i koja je dio svjetske i europske baštine, a ima tu svoju hrvatsku dimenziju, važno nam je da se stavi na jednu znanstvenu razinu i da se na takav način predstavi javnosti. Sama tema Alke je toliko slojevita i važna da, kada se počne sustavno istraživati, što je mislim najvažnije u cijeloj priči, uz sve ovo što su do sada pojedini ljudi pojedinačno istraživali i što su do sada objavili o Alki, ona sve više postaje percipirana kao dio hrvatskog identiteta i europske i svjetske baštine. Mislim da je to isto jedan od razloga zašto je ta tema trebala doći i u akademske krugove i na faklutete, u ovom slučaju na Hrvatsko katoličko sveučilište’, kazao je dr.sc. Josip Dukić.

Print Friendly
Facebook
Na vrh