svabo

Sinjske alke zvukolici

Autor/ica
Objavljeno: 29 listopada, 2015
alka1

U utorak, 27. listopada u 18:15 sati na Prvom programu Hrvatskog radija, u okviru ciklusa Oda-birano, premijerno je emitiran dokumentarac ‘Sinjske alke zvukolici’, o glazbi i zvukovima drevne viteške igre – od zova trube, mačkula, do koračnica i glazbe za pogodak.

Autorica emisije je Sinjanka Hana Breko Kustura, koja je kroz povijesni pregled uloge glazbe u povijesti alkarskih nadmetanja otkrila nepoznati svijet skladbi i kratkih glazbenih formi pisanih upravo za dane svečanog alkarskog trodnevlja Bare, Čoje i Alke, povezujući i komentirajući njihov sociološki kontekst.

U emisiji je posebna pozornost usmjerena zaboravljenom Sinjaninu, kapelniku i skladatelju Josipu Kuletinu, čije su dvije koračnice postale prepoznatljiv ures glazbenog slavlja alke.
Uz autoricu koja je narator, o pojedinostima su pričali i njezini sinjski sugovornici Ivica Vrca, Kažimir Tomašević, Damir Tomašević i legendarni kapelnik Sinjske gradske glazbe Josip Župić Mazo.

Snimke su ostvarene upravo na ovogodišnjoj svečarskoj 300. Sinjskoj alki.

Emisiju ‘Sinjske alke zvukolici’ možete poslušati na slušaonici HRT-a narednih mjesec dana putem linka http://radio.hrt.hr/ep/oda-birano-sinjske-alke-zvukolici/133308/

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh