Sinjski Mostovci: Pred nama je još puno posla…

Autor/ica
Objavljeno: 13 lipanj, 2018
most_sinj

Priopćenje za javnost jutros su nam poslali i gradski vijećnici Mosta nezavisnih lista…

“U kontekstu svega što se u sinjskoj politici događalo u proteklih godinu dana, odlučili smo napisati nekoliko riječi o našem djelovanju u tom periodu.

Most nezavisnih lista u Sinju je na prošlim lokalnim izborima okupio niz stranačkih i nestranačkih ljudi od kojim su petorica nestranačkih postali gradski vijećnici i djeluju u Klubu vijećnika Mosta nezavisnih lista.

Nakon izbora javno smo iskazali potporu mogućoj suradnji opcija s najvećim brojem gradskih vijećnika – HDZ-u i Nezavisnoj listi dr. Jadrijevića. Kada ta suradnja nije uspostavljena, polazeći od stava kako novi izbori ne bi Sinju donijeli ništa dobroga, prihvatili smo suradnju s NL dr. Jadrijevića – kroz konstituiranje Gradskog vijeća i s namjerom da se ta suradnja nastavi i u izvršnom smislu. Nažalost suradnja u izvršnom smislu praktički nikada nije zaživjela. Suradnja u Gradskom vijeću donijela je brojne koristi za građane, što je i tema ovog teksta. Međutim i ta – predstavnička suradnja, u posljednje vrijeme ima probleme kao i posljedice tih problema, ali unatoč tome nije potpuno prekinuta.

Gradsko vijeće u posljednjih je desetak mjeseci je održalo 17 sjednica, od kojih su neke određene kroz dva ili tri dnevna vijećanja. Stoga su se gradski vijećnici u tom periodu prosječno okupljali oko dva puta mjesečno. Vijećnici Mosta prednjačili su u nazočnosti na sjednicama, primjerice predsjednik Kluba vijećnika Mosta i predsjednik Gradskog vijeća iz redova Mosta bili su na svim održanim sjednicama Gradskog vijeća.

U javnosti se često daju ocjene – od onih kako se u ovom sazivu Vijeća nije bog zna kako radilo pa čak i do onih kako je Most nezavisnih lista opstruirao rad izvršne vlasti. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali i mi imamo pravo po prvi put javno istaknuti što smo sve radili u ovih gotovo godinu dana.

Nakon višegodišnjih pokušaja, ponajviše aktivnostima sinjskog saborskog zastupnika Mosta, u Sinju je prošle godine konačno pokrenuta Javna vatrogasna postrojba.

Našim tvrdoglavim zalaganjem i proračunskim amandmanom prihvaćeno je rješenje po kojemu svi sinjski učenici od 2. do 8. razreda osnovne škole imaju pravo na besplatne udžbenike s radnim materijalima. Velika većina roditelja i javnosti podržala je ovu odluku, odnosno svrstavanje Grada Sinja u red onih gradova koji iskazuju posebnu skrb za svoje osnovnoškolce.

U istom proračunu Most je osigurao i udvostručenje sredstava za studentske stipendije, a u proračunsku projekciju uvršten je i Sinjski pazar – stočni sajam sa zelenom tržnicom.

Nakon desetak godina neuspješnog zalaganja, prihvaćanjem prijedloga Mosta definitivno je donesena odluka o postavljanju biste dr. Tihomila Rađe. Na prijedlog Mosta odlučeno je i kako će svoju bistu u Sinju dobiti još jedan uznik, intelektualac i domoljub – dr. Marko Veselica.

Zahvaljujući prijedlogu i amandmanu Mosta, sinjski studenti koji svakodnevno putuju u Split ili Knin – od ove godine imaju besplatan prijevoz. Prošle godine putni pokaz plaćali su oko 400 kuna mjesečno.

Do ove godine bilo je i učenika srednjih škola koji su morali plaćati prijevoz odnosno putni pokaz od oko 200 kuna mjesečno. Prijedlogom i zalaganjem Mosta i taj je problem uspješno riješen.

Broj studentskih stipendija u ovoj je akademskoj godini za 50% veći nego u prošloj. Gradsku stipendiju umjesto 50-ak studenata koristi njih 75. Novca je bilo i za više od toga. Problem je bio u Pravilniku. Stoga smo prije nekoliko dana predložili njegovu izmjenu i vjerujemo kako ćemo dobiti potporu ostalih kolega vijećnika u namjeri da u slijedećoj akademskoj godini broj stipendija bude povećan sa postojećih 75 na 150.

Ovih dana sedam studenata koji su tijekom prošle godine i u prvom kvartalu ove godine diplomirali na temu Sinja, dobit će gradsku potporu od po 5 tisuća kuna. Ove potpore dijelit će se i ubuduće, svaka tri mjeseca. Sve na temelju Pravilnika koji je Gradsko vijeće jednoglasno prihvatilo kao prijedlog sinjskih vijećnika Mosta nezavisnih lista.

Zahvaljujući sinjskim Mostovcima, odnosno njihovom amandmanu Sinj se prošle godine svrstao i među gradove u kojima božićnicu dobivaju i nezaposleni.

U dva navrata na Gradskom vijeću predlagali smo akte s ciljem da se radnicama Dalmatinke vrati barem dio plaća koje su one pošteno zaradile, a nikada im nisu isplaćene.

Gotovo deset godina Sinj nije imao Odluku o odvodnji otpadnih voda. Na to su ukazali upravo gradski vijećnici Mosta inzistirajući da se ta Odluka od iznimne važnosti za rješavanje pitanja odvodnje i kanalizacije donese po hitnom postupku. I donesena je.

Upravo je Most nezavisnih lista izradio i predložio Program poljoprivrede kojim je za projekte sinjskih poljoprivrednika u gradskom proračunu osigurano 700 tisuća kuna. Gradsko vijeće ovaj je program prihvatilo jednoglasno. Program se provodi.

Pokrenuli smo i ideju izgradnje Poljoprivredno-poduzetničkog centra i osigurali sredstva za izradu potrebne projektne dokumentacije.

Mostovci su na vrijednu inicijativu Sinjskih ferala pokrenuli i postupak ulaska Sinja među ‘gradove prijatelje djece’.

Navodimo i neke od brojnih infrastrukturnih projekata po našim prijedlozima. Primjerice, nogostup Suhač – Karakašica uskoro će u cijelosti biti dovršen. U ovogodišnjem proračunu osigurana su sredstva za  projektnu dokumentaciju za Karagušu, Divojačko groblje, nogostup uz naselje Čovo, cestu Župići – Radošić, nogostup na Priviji, malo nogometno igralište s umjetnom travom…

Protivili smo se donošenju GUP-a kojim bi se otvorila mogućnost postavljanja baznih stanica na spomenike kulture, npr. na Stari Grad. Upravo zahvaljujući našim zalaganjem kod nadležnih institucija i pojašnjenjem otvorenih pitanja, GUP je konačno donesen na korist građana i poduzetnika – ali bez baznih stanica na spomenicima kulture.

Upravo su Mostovci otvorili i pitanje javne nabace za IEC Sinjska alka. Po tom pitanju nismo iznosili optužbe niti uvredljive kvalifikacije. Samo smo tražili odgovore na neka važna pitanja. Te i dalje tražimo, s jednim jedinim ciljem – odgovorno vođenje svih projekata i njihova transparentna realizacija

Sve navedeno su nepobitne činjenice, a ne naše vlastite impresije. Ocjenu o tome kako se radilo, odnosno kako smo radili – ostavljamo građanima.

Na kraju, Grad Sinj ima legalno i legitimno izabranu Gradonačelnicu sa zamjenicima i na jednak način izabrano Gradsko vijeće. Ne treba bježati od činjenice kako je u posljednje vrijeme u Sinju došlo do političkih trzavica među navedenim institucijama. Ali političke institucije postoje kako bi rješavale probleme – razgovorom, prijedlozima i suradnjom – a ako tako ne ide uvijek postoje izbori. U tom slučaju gotovo je sigurno da bi prvi na redu bili izbori za Gradsko vijeće. Naravno, nema te političke opcije koja će javno kazati da se boji izbora, u Sinju posebno. No do takvog eventualnog raspleta pred nama je više od pola godine i još puno posla.”

Gradski vijećnici: Miro Bulj, Joško Kontić, Frano Boko, Milan Jukić i Petar Župić

Print Friendly
Facebook
Na vrh