Sinoć predstavljena nova knjiga fra Joze Župića

Autor/ica
Objavljeno: 24 srpanj, 2015

 

Fra jozo knjiga

Sinoć je u dvorani Čudotvorne Gospe Sinjske predstavljena nova knjiga fra Joze Župića, ‘Zdravo Sinju dilber cvijete’.

Pred 30-ak posjetitelja o knjizi su govorili pisac predgovora Joško Kontić i profesor Miljenko Buljac, a na kraju je nekoliko riječi rekao i sam autor te se zahvalio svim prisutnima.

Knjiga je nastala kao objedinjenje priča objavljivanih na portalu Ferata.hr tijekom 2014. godine u suradnji i uz poticaj gospodina Kontića. Kroz ukupno 36 priča fra Jozo se, između ostalog, prisjeća svoga djetinjstva, hodočasnika, Radošića, Božića i Nove godine, Tita i šiba, Gorućice, alkara i svojih rodnih Župića.

‘Knjiga je svojevrstan vremeplov, vremeplov bez pravila u kojemu je isprepletena prošlost sa sadašnjosti. Fra Jozo piše o onome što osjeća, o onome što mu pada napamet i upravo to čini ovu knjigu pitkom i čitljivom. Ona možda neće osvajati književne nagrade i priznanja, ali će sigurno osvojiti srca i duše Sinjana i Cetinjana,’ kazao je Kontić, naglasivši kako se nada da će se fra Jozino ‘truckanje internetskim šinama Ferate’ nastaviti i u budućnosti.

U sličnom tonu knjigu je predstavio i prof. Buljac. Za njega je ova knjiga niz kronikalnih bilješki temeljenih na sjećanjima i događajima iz autorove prošlosti:

‘Ova knjiga posvećena je Sinju, ali i zaštitnici Sinja Gospi Sinjskoj. Uobličena je u obliku kratkih, vrlo jednostavnih priča nastalih na poticaj velikih mislilaca, ali i običnih ljudi. Autor je iz dna svoje podsvijesti izvlačio arhetipske slike i viđenja prošlih događaja kroz oči dječaka tako da je ova knjiga i svojevrstan povijesni kompendij. Piše o Gorućici, Župićima, Svetištu i za to ima više kronikalno i kulturološko značenje nego književno.’

Na samom kraju fra Jozo Župić se kratko zahvalio prisutnima rekavši kako je za njega ova knjiga predstavljala samo radost, kako u pisanju tako i u prisjećanju na svoje dječačko doba, ali i neke zrelije trenutke svog života. Posebno se zahvalio fra Pavlu Vučkoviću koji mu je ustupio popis svih u Sinju pokopanih franjevaca, a kojeg je autor smjestio na posljednje stranice knjige, te naglasio kako mu je čast biti dijelom 300. obljetnice obrane Sinja uz zagovor Gospe Sinjske.

fra jozo promocija
Print Friendly
Facebook
Na vrh