Sjajna otočka večer na sinjskom adventu

Autor/ica
Objavljeno: 28 prosinac, 2016
otok_advent_7

Foto: Ivan Alebić

Brojni Sinjani i njihovi gosti imali su sinoć prigodu vidjeti jednu izvrsnu etno-kulturno-gastronomsku večer.

U sklopu manifestacije ‘Advent u Sinju’, Općina Otok na Šetalištu Alojzija Stepinca priredila je sadržajan program na kojem je, nakon pozdravnih riječi općinskog donačelnika Ivice Perkovića i otočkog župnika fra Miroslava Ančića, nastupila klapa sv. Luka koja izvela nekoliko pjesama zabavnog i božićnog sadržaja. S tradicionalnim pučkim napjevima okupljenima su se predstavili članovi KUD-a Krenica iz Gale, a središtem Sinja odjekivala je poznata rera u izvedbi članova Udruge reraša i guslara Otok. Na tradiciju nekadašnjeg pjevanja i sviranja u božićne dane podsjetili su narodni guslar Stipan Marinović i diplar Srećko Zebić.

Lijep ugođaj otočke večeri upotpunjen je izložbom rukotvorina šalturice Brankice Marinović, zajedno s članicama i članovima školske zadruge OŠ ‘Kamešnica’ Otok .

Gdje god Otočani predstavljaju svoju kulturnu baštinu tu je i pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra koji je u svom nastupu podsjetio na poznate pjesme ‘Ne daj se Cetino’, ‘Stina pradidova’ i ‘Moj Otok. Uz pjesme i plesove, gostima su Otočani priredili i domaćeg vina, uštipaka, fritula, sira, raznih rakija i drugih delicija, a sa svojim proizvodima predstavili su se OPG-ovi ‘Mravak’ i ‘Moro’ s medom i drugim proizvodima od meda, proizvodima od industrijske konoplje, likera i džemova.

Manifestaciji je nazočilo i čelništvo Općine predvođeno načelnikom Brankom Samardžićem.

‘Mislim da smo se na pravi način predstavili Sinjanima i njihovim gostima. Vjerujem da su svi uživali u etno tradiciji i našoj gastronomskoj ponudi. Ovim nastupima mi želimo poticati očuvanje baštine i tradicije našeg kraja’, kazao je Samardžić.

Iznimno zadovoljna nastupom Otočana na manifestaciji ‘Advent u Sinju’ bila je i direktorica TZ grada Sinja Monika Vrgoč.

‘Od srca hvala Otočanima na ovoj večeri. Uistinu, bilo je predivno sve što su izveli i donijeli u Sinj. Na najbolji mogući način uveličali su ovo naše slavlje, a sami odaziv posjetitelja pokazuje da je otočko predstavljanje pravi pogodak u sridu’, istaknula je Vrgoč.

Večeras u programu ‘Adventa u Sinju’ od 18 sati u Alkarskim dvorima u prostoru Galerije Sikirica upriličit će se otvaranje izložbe Udruge Gaj Laberije, a od 19 sati u Gradskom kinu tradicionalni koncert Gradske glazbe Sinj i njihovih gostiju klape sv. Luka Otok.

Fotogalerija (Ivan Alebić)

 

Facebook