Stalo vrime i zamuklo zvono…

Autor/ica
Objavljeno: 9 siječanj, 2019

Ovi tekst se mora pisat vako. Sinjski. Razumićete zašto.

Kad baciš oko na Kamičak na kulu, sat i zvono – Kamičak je prilip, posve. Ali kad san juče nešto čuo pala mi je napamet ona starinska – ‘Izvanka gladac – iznutra jadac’. Ovo pišen ostra – da se to ne dogodi.

Kaže sinoć Taja da je na radiju bio Šef i da govori kako Kamičak misecin ne radi. Mislin se, uvik je zna ić naprid, nazad, stat, pa se opet vratit uškvaru. Isto zoven Ogija, on će siguro znat o čemu je rič. Ogi je Ognjen Kolak, živa sinjska enciklopedija. Zadnji deset godina svaki je dan vodio brigu o Kamičku. Kaže Ogi da je sat izvađen iz kule kad je počela obnova. Dodaje kako je baš on tin obnoviteljin pomoga sat vratit u kulu. Onda su malo pokrenili sat i vidili da neradi zvono. Pa je on sat namistio na bot i dvajsedan i zatvorili su kulu. Kolko se sića to je bilo lani u deveton misecu i od tada mu se niko nije javio. Govori da se štufa i da više nije utome. E, tribalo je baš bit farabut za Ogija štufat od Kamička.

Bot i dvajsedan? Prokopan po Feratinon điru i nađen Petrovu sliku Kamička. Snimljeno lani dvajsedan desetog. Je, bot i dvajsedan. Šaljen Mari sms i molin je da ujitro, kad krene na posa, vidi kolko je sati na Kamičku. Jutros oko osan dolazi poruka – jedan i dvadeset sedam. Znači zna Šef šta govori – obnovljeni, prilipi Kamičak već misecin ne radi, nit zvoni. A obnovu smo lipo i pošteno platili – u kulu satom utukli smo miljun i osansto iljada kuna. Kažu projekt gotov. Je, tio san reć šta.

Zamolin Maru da ode na Kamičak napravit friške slike i poćirin u program Sinj u sridu. O Kamičku piše sve najlipše. Biće svega. Kažu da će izabrat upravitelja Kamička. On će upravljat, naplaćivat karte i zaposlit 3 nove osobe. More bit da ne bi bilo loše prvo napravit sat koji misecin nekuca i zvono koje misecin nezvoni.

Piše tamo još da će se kula sa saton rekonstruirat i obnovit i da će zadržat izvoran izgled. E sad, ako ćemo iskreno, to se nije ispoštivalo. Jer, lipo se vidi da je na satu broj četri napisan ka IV, a to nije izvorno. Izvorno četri na Kamičku je bilo IIII. Biće meštar i kontrolor zakunjali. Već san o tome pisa i razgovara s ljudin. Neki kažu da šta ima veze. Al’ oni šta su resli ispod Kamička i na Kamičku, pomalo su ljuti. Kažu – kolko god je Kamičak simbol Sinja, tolko je i ta stara rimska četvorka bila simbol Kamička. Amo dalje.

Navr’ Kamička ima zvono šta je povezano sa saton. Ono je od bronce i izliveno je u jednoj poznatoj taljanskoj livaonici koja je u zemane livala i za papu. Zvono je ukrašeno cvitnin ornamenton i reljefin. Puno je vridno. Tribalo bi zvonit tri minute prije pune ure i na punu uru – nolko puta kolko je uri. Obnovljeno je skupa sa saton. Otad više ne rade – ni sat ni zvono. A za to smo uredno iskesali deboto 2 miljuna kuna.

Rećete šta san se ufatio zvona, ima puno važniji stvari. E, nije baš tako. Znate li šta je Big Ben? Je, to je najpoznatiji sat i toranj na svitu. Ali znate li da su i toranj i sat dobili ime po zvonu koje je u tornju i koje je vezano za sat. Izvorno, Big Ben je zvono. E, pitate se pa kakve ima veze naše Zvonce s Kamička sa Velikin Big Benon. Pa inema baš, al’ ovo naše sinjsko Zvonce od londonskog je Zvona starije trijest godina. Pa nek se zna, i ako je moguće – poštiva.

Oduljio san. Triba ovo privest kraju. Zasad.

Nisan ovo pisa da bi proziva. Pisa san da bi doziva.

I dozivan: Ljudi ostavite se pi……a, ufatite se posla. Popravite nan Kamičak i na njemu Zvono!

Print Friendly
Facebook
Na vrh