Stanišić: Održana 9. manifestacija ‘Ikavica’

Autor/ica
Objavljeno: 4 prosinac, 2018

Izvor: Kulturno-umjetničko središte Sinj

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva ‘Vladimir Nazor’ iz Stanišića upriličena je deveta po redu manifestacija ‘IKAVICA’ u čast i spomen jezika kojim govore žitelji pripadnosti ličkih, slavonskih, bosasnskih, hercegovačkih, dalmatinskih, šokačkih i bunjevačkih Hrvata.

Domaćin ove manifestacije Ivan Karan i njegova supruga Ana i ove godine organizacijski bezprijekorno posložio su program koji je oduševio brojnu publiku. U program su sudjelovali pjesnici, glazbenici i pjevačke skupine tako predstavljajući naš narod u cjelini od sinjeg mora priko planina i gora do plodne nam ravnice di se čuju riječi IKAVICE. Nazočni su bili i predstavnici društveno političkih struktura, Konzulata RH U Srbiji, kulturne organizacije Vojvođanskih Hrvata kao i okolnih mjesta.

I ove godine na manifestaciji ‘Rado Hrvat Ikavicu zbori’ sudjelovali su predstavnici Sinja i cetinske krajine koje su predstavljali članovi KUD Cetina iz Sinja gdje su se predstavili s ženskim tradicijskim pjevanjem kao i prikazom starih zanata s područja Cetinske krajine. Običaje Hrvatima u Vojvodini prenijeli su Marija Bešlić, Anđelka Soldić, Jozo Bešlić, Josip Galiot i Stipan Samardžić.

Drugi dan manifestacije je održano predavanje o kolonizaciji Hrvata iz cetinske krajine (Ivan Karan), s time da je ovaj put Tomislav Žigmanov, zastupnik Skupštine Srbije iz reda Hrvatskog naroda održao predavanje na temu povjesti migracija svih predstavnika hrvatskog naroda na području Srbije u zadnjih 400 godina.

U jutanjim satima u subotu 1. prosinca održana je 9. po redu kolonija slikara pod nazivom Ivan Gundić Ćiso. Pored KUD Cetina na ovoj trodnevnoj manifestaciji sudjelovali su: Filip Golubov Cari dio Mišina iz Draža – Baranja – gajdaši, Kraljice Bodroga iz Bačkog Monoštora, Joza Bebrinski pjesnik iz Slavonskog Broda, Marko Križanović solist iz Subotice, KUD Brodski biseri iz Bosanskog Broda BiH, Sinovi Hercegovine iz Širokog Brijega-Hercegovina, Mišovita klapa HKPD ‘Jelačić’ iz Petrovaradina, Josip Galiot diplar iz Vrlike i KUDH ‘Bodrog’ iz Monoštora.

dav

Print Friendly
Facebook
Na vrh