Marino Trans

Stigla gripa!

Autor/ica
Objavljeno: 23 siječnja, 2020

Gripa koja je u Hrvatsku stigla u drugoj polovici prosinca prošle godine, stigla je i na sinjsko područje.

Prema informacijama koje smo dobili od dr. Ane Kokot Živalj, voditeljice sinjske Ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, liječnici obiteljske medicine u prva tri tjedna sezone gripe prijavili su ukupno 6 oboljenja. Vrijedi istaknuti kako je broj oboljelih od gripe sigurno veći, obzirom da se dio pacijenata ne javlja svom liječniku.

Što se tiče dobnih skupina, prema evidenciji NZJZ u dobi od 15 do 19 godina je 1 oboljeli, od 20 do 29 godina 3, a u dobi od 30 do 64 je 2 oboljelih.

Podsjećamo, gripa je akutna infekcija dišnog sustava, uzrokovana virusom, koju je potrebno preležati. Od ostalih uobičajenih virusnih infekcija dišnih puteva razlikuje se po naglom početku i razvoju simptoma bolesti (unutar 3-6 sati). Karakteriziraju je visoka temperatura, glavobolja i opća malaksalost, a kasnije curenja iz nosa, grlobolja i kašalj, koji u većini slučajeva spontano prolaze unutar sedam dana. Kašalj može potrajati i nakon što ostali simptomi prestanu. Kod djece se, uz navedene simptome, mogu pojaviti mučnina, povraćanje i proljevaste stolice.

Liječenje gripe sastoji se u mirovanju, nadoknadi tekućine, uzimanju lijekova protiv temperature i kašlja.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh