Što će biti s koalicijom NL dr. Jadrijevića i Mosta?

Autor/ica
Objavljeno: 11 lipanj, 2018
gradsko_vijece¸4_02

U okviru aktualnog sata 14. sjednice sinjskog Gradskog vijeća, vijećnici Mosta nezavisnih lista Joško Kontić i Miro Bulj postavili su pitanja o postupku javne nabave za IEC Sinjska alka, a o istoj je, u okviru rasprave o 6. točki Dnevnoga reda govorio i nositelj NL dr. Jadrijevića Stipislav Jadrijević.

Vijećnik Joško Kontić je pročelnici Jeleni Kekez Poljak postavio pitanje vezano uz javnu nabavu za Interpretacijsko edukacijski centar Sinjska alka, ističući kako je ona bila članica stručnog povjerenstva za tu javnu nabavu.

‘Razmjerna vrijednost cijene kao odabirnog kriterija u dokumentaciji iz prosinca 2017. bila je 70%, a u dokumentaciji iz siječnja 2018. taj kriterij spušten je na 43%. Time se izravno utjecalo na odabir najviše ponude teške 33 milijuna kuna, koja je od najniže ponude veća za gotovo 9 milijuna kuna. Tko je predložio snižavanje kriterija cijene i jesu li za to znali svi članovi stručnog povjerenstva za javnu nabavu?’

V.d. pročelnice Jelena Kekez Poljak je odgovorila:

‘Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave je donijela Rješenje koje je Grad Sinj, kao naručitelja, obvezalo na ponovno postupanje, a obvezan je i postupiti u skladu s njihovim pravnim shvaćanjima i poimanjima u tom Rješenju. U ovom trenutku, kao član stručnog povjerenstva, ne mogu davati informacije sve do donošenja nove odluke naručitelja.’

Nakon odgovora Jelene Kekez Poljak, Joško Kontić je zaključio:

‘Podsjećam kako Zakon o javnoj nabavi, odnosno pripadajući Pravilnik, nakon okončanja prethodnog savjetovanja, dopuštaju izmjenu dokumentacijskih kriterija za odabir ponude samo kada ta izmjena nije značajna. U konkretnom slučaju ta je izmjena više nego značajna, jer je izravno utjecala na to da umjesto ponude od 24 milijuna kuna bude odabrana ponuda od 33 milijuna kuna, a temeljem tih kriterija mogla je biti odabrana i ponuda od čak 48 milijuna kuna. Zato tražim da mi se u pisanom obliku dostavi odgovor na pitanje – Tko je predložio snižavanje kriterija cijene sa 70% na 43% i jesu li za to znali svi članovi stručnog povjerenstva za javnu nabavu?’

Pitanje o postupku javne nabave za Interpretacijsko edukacijski centar Sinjska alka gradonačelnici Kristini Križanac postavio je vijećnik Miro Bulj.

‘Na tematskoj sjednici Gradskoga vijeća donesen je Zaključak kojeg niste ispoštovali. Niste prihvatlili ostavku Ankice Panze na mjesto voditeljice projekta Sinj u sridu, a sada ste za v.d. pročelnice imenovali osobu koja je sudjelovala u postupku javne nabave, osobu koja je bila desna ruka Ankici Panzi i član stručnog povjerenstva. Vijećnicima još uvijek niste dostavili svu dokumentaciju vezanu za postupak javne nabave. Zašto niste prihvatili ostavku Ankice Panze i tko je promijenio kriterije o vrijednosti cijene kao odabirnog kriterija kod natječaja?

Gradonačelnica Kristina Križanac je odgovorila:

‘Što sam napravila za okončanje postupka ove javne nabave? Imenovala sam neovisnog eksperta ovlaštenika javne nabave, koji je postao sastavni član stručnog povjerenstva. Odluka će biti donesena i bit ćete obaviješteni o konačnoj odluci s proširenim stručnim povjerenstvom o javnoj nabavi.’

Bulj je zaključio da Gradu Sinju prijeti šteta u iznosu od više desetaka milijuna kuna. Kazao je kako je Most nezavisnih lista, čim je doznao za probleme, reagirao javno i transparentno, a da unatoč tome vijećnici još uvijek nemaju transparentne i javne informacije o postupku javne nabave.

‘Dok bilo koja osoba koja je bila u stručnom povjerenstvu bude na bilo kojoj dužnosti, potporu nas pet vijećnika Mosta nećete imati’, zaključio je Bulj.

Zanimljivo je kako se u okviru rasprave o Prijedlogu rješenja o izboru predsjednika Gradskoga vijeća na ovu temu osvrnuo i nositelj NL dr. Jadrijevića, Stipislav Jadrijević.

‘Žao mi je što je dosadašnji predsjednik Vijeća Joško Kontić dao ostavku. Sve ovo što se otkrilo o javnoj nabavi nama je kao trn u nozi i nastojimo to riješiti. To nas je potreslo, pogotovo mene kao nositelja Liste, jer nisam znao da su u javnim nadmetanjima bili jedni kriteriji, a kod odabira izvođača drugi. Nama je stalo da se riješi zavrzlama oko natječaja. Pitanje je samo jesu li osobe koje su sudjelovale u postupku to što su napravile, napravile svjesno ili nesvjesno. NL dr. Jadrijevića će gradonačelnici predložiti da sastavi novo povjerenstvo’, kazao je između ostaloga Stipislav Jadrijević.

Print Friendly
Facebook
Na vrh