Sto godina od dolaska Dalmatinaca u Feričance

Autor/ica
Objavljeno: 27 lipanj, 2019

Nakon Dalmacije, najviše Dalmatinaca živi u Slavoniji. Desetljećima je sa sitnom prtljagom u koju bi stao čitav prethodni život, na tisuće ljudi s dalmatinskog krša odlazilo za boljim životom. Za sve njih Slavonija je bila obećana zemlja.

Takav je slučaj i s ljudima sa hrvatačkog područja, Bitelića, Vučipolja, Zasioka, Dabra i Potravlja. Prije točno sto godina prvi koji su otišli iz ovog kraja odlučili su potražiti bolji život u pitomom slavonskom selu Feričanci. U organizaciji Udruge Feričanaca iz Dalmatinske zagore ove subote, 29. lipnja upriličiti će se svečanost obilježavanja stote obljetnice dolaska obitelji iz Dalmatinske zagore u Feričance.

Gostujući u programu Hit radija, Marijan Marunica, dopredsjednik Udruge Dalmatinska zagora Feričanci, istaknuo je kako svi oni koji vuku korijene iz cetinskog kraja s nestrpljenjem isčekuju subotu i veliku svečanost.

‘Teško je opisati kakvi su osjećaji u svima nama čiji su stariji došli davno u Feričance. Kako bi sve to organizirali na najbolji mogući način, osnovali smo našu udrugu. Cilj je čuvati tradiciju i običaje područja iz kojeg su naši došli u ovaj kraj. S velikim zadovoljstvom očekujemo naše alkare, alkarske momke, naše prijatelje iz Općine Hrvace, KUD Cetinu, Klapu Hrvace, naše rođake i prijatelje. Pripremili smo se bogat program’, istaknuo je Marunica.

U prvom planu ove proslave je izdavanje monografije ‘Stoljeće Dalmatinaca u Feričancima’.

‘Radili smo puno na toj monografiji koja priča sve životne priče od te 1919. godine pa do današnjih dana. Program proslave počinje svetom misom, a zatim slijedi svečano otkrivanje i posveta spomenika Guslaru u središtu Feričanaca. Nakon promocije monografije, bit će otvaranje izložbe starih predmeta iz Dalmatinske zagore te izložba fotografija, etno predmeta i rukotvorina iz obiteljske zbirke Marije Cvitković iz Karakašice. Ovom prigodom KUD Cetina prikazat će običaje iz života u cetinskom kraju, a prigodno će nastupiti i Klapa Hrvace’, istaknuo je Marunica, dodajući kako će na kraju večeri uslijediti druženje uz bogatu gastronomsku ponudu i nastup tamburaša ‘Berde band’.

Veliku pomoć u organizaciji ove svečanosti svojima u Slavoniji dala je Udruga Bitelić, na čelu s Milom Buljanom. Ovaj zaljubljenik u tradiciju, povijest i običaje svoga kraja nekoliko godina neumorno radi na istraživanju povijesti o onima koji su davno odselili u druge krajeve, posebno s Bitelića.

‘Prije tri godine zvali su me naši iz Feričanaca da im ovdje, odakle su njihovi, pomognem u toj komunikaciji, istraživanju podrijetla obitelji i drugim aktivnostima. Bilo mi je drago prionuti tom poslu. Iz Dalmatinske zagore u Feričance je doselilo oko 150 obitelji, od toga 90 posto iz hrvatačkog kraja, a najviše s Bitelića, ukupno 48 obitelji. Tijekom boravka u Feričancima saznao sam u njihovom župskom uredu o barjaku Gospe Sinjske koji je početkom dvadesetih godina donesen u Slavoniju i njega će se ove godine nositi u procesiji. Ono što je još zanimljivije, pronašao sam zapise tko su sve bili donatori za izradu tog barjaka’, kazao je Mile Buljan, dodajući kako su se brojne obitelji iz Feričanaca i Bitelića povezale na okupljanju loze Buljana koje je upriličeno 2016. godine na Biteliću.

Značajniji početak suradnje ova dva hrvatska kraja započeo je 2008. godine kada je potpisana povelja prijateljstva između općina Hrvace i Feričanci.

Podsjetimo, Feričanci su naselje i sjedište istoimene općine u kojem prema zadnjem popisu živi nešto više od 1600 žitelja. Ovaj pitomi slavonski kraj, koji se nalazi na padinama Krndije, nadaleko je poznat po vinogradarstvu i vinarstvu. Polovicom 19. stoljeća Feričanci su dobili veliki vinski podrum, a danas su proizvođači poznatih vrhunskih vina – rajnskog rizlinga, graševine, pinota bijelog te feričanačke frankovke.

Print Friendly
Facebook
Na vrh