Studenti Cetinske krajine kod Hrvata u Vojvodini

Autor/ica
Objavljeno: 20 ožujak, 2017
studenti_zg01

Izvor: Udruga Studenti Cetinske krajine Zagreb

Tridesetak članova udruge Studenti Cetinske krajine protekli vikend je posjetilo Hrvate koji žive na području Novog Sada i Subotice.

Domaćini na ovom putovanju mladim Cetinjanima bili su prijatelji iz Hrvatskog nacionalnog vijeća u RS. Suradnja i prijateljstvo s Hrvatima iz Vojvodine traje gotovo četiri godine a ove godine studenti Cetinske krajine posjetili su Hrvate u Novom Sadu, Petrovaradinu, Subotici i Tavankutu.

Studenti su u organizaciji hrvatskog društva Jelačić posjetili katedralu Imena Marijina, Petrovaradinsku tvrđavu i rodnu kuću bana Josipa Jelačića te ostale znamenitosti uz stručnu pratnju prof. Petra Pifata.

U Subotici su posjetili Gradsku kuću(zgrada gradske uprave) katedralu, singogu i uži centar grada. Poseban prijem za naše studente organiziran je u Subotici u prostorijama HNV-a. Studente su pozdravili Tomislav Žigmanov, zastupnik u Skupštini Republike Srbije i Slaven Bačić, predsjednik HNV-a koji su ukazali na poteškoće s kojima se susreće hrvatsko stanovništvo na prostoru Vojvodine u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava koja im zakoni Srbije jamče ali vlasti se jednostavno ne pridržavaju zakona koje su sami donijeli. Predsjednik HNV-a s posebnim pijetetom se prisjetio čovjeka koji je jako puno napravio za vojvođanske Hrvate, pokojnog Duje Runje, rođenog Sinjanina koji je obnašao niz važnih dužnosti u najbitnijim hrvatskim kulturnim i političkim institucijama u Vojvodini. Studenti su posjetili grob Duje Runje na kojem se pomolili i zapalili svijeće te prigodnim slovom odali počast čovjeku koji je zadužio sve Hrvate Vojvodine ali i nas Cetinjane.

Na samom kraju trodnevnog putovanja studenti su posjetili Hrvate u Tavankutu gdje je Hrvatsko kulturno društvo Matija Gubec održalo prigodni program koji je oduševio mlade Cetinjane. Studenti su se domaćinima zahvalili na gostoprimstvu te su razmijenili prigodne poklone. Ovom prigodom od srca se zahvaljujemo Hrvatskom nacionalnom vijeću i Povjerenstvu za mlade HNV-a na čelu s Mariom Vrseljom.

Facebook