Studentima s područja SD županije besplatan željeznički prijevoz

Autor/ica
Objavljeno: 14 rujan, 2018
zupan_hz01

Danas je u županiji potpisan Ugovor o integriranom prijevozu putnika na području Splitsko-dalmatinske županije i sufinanciranju troškova javnog prijevoza redovnih studenata kojim će se osigurati besplatan prijevoz studenta s prebivalištem u Županiji do bilo kojeg mjesta u Hrvatskoj u kojem se školuju. Ugovor su potpisati župan BLAŽENKO BOBAN i Uprava HŽ Putničkog prijevoza, predsjednik Uprave ŽELJKO UKIĆ i članovi Uprave MLADEN LUGARIĆ I DAMIR RUBČIĆ. 

Nakon potpisivanja Ugovora, novinarima su se obratili župan Boban i Željko Ukić.

zupan_hz02

Župan Boban je istaknuo kontinuiranu pomoć Županije obiteljima koje imaju djecu od dječjeg vrtića do studija. I ovaj današnji čin, kao i besplatne knjige za sve osnovnoškolce, stipendije studentima iz obitelji s četvero i više djece te studentima iz obitelji poginulih branitelja, vidi kao demografske mjere za opstanak i mogući povratak obitelji na ova područja.

‘Potpisali smo Ugovor o besplatnom prijevozu studenata kojeg mogu koristiti svi redovni studenti s područja Splitsko- dalmatinske županije, koji studiraju bilo gdje u Republici Hrvatskoj, kao i oni studenti koji studiraju unutar Splitsko-dalmatinske županije, a koriste željeznički prijevoz. Razlog ovome je vrlo jednostavan. Prije svega, svi se moramo potruditi i napraviti određene pomake kako bi revitalizirali željeznički prijevoz, čime bismo i gužve koje se događaju na našim prometnicama dodatno smanjili. S druge strane, želimo da se studenti osim odlaska u mjesto studiranja i vraćaju u svoju županiju. Ovim današnjim sporazumom, želimo nastaviti i buduću suradnju s Hrvatskim željeznicama i kroz neke druge aktivnosti. Studenti će mogućnost besplatnog prijevoza ostvariti na način da će temeljem javnog poziva kojeg će oglasiti županija donijeti preslik osobne iskaznice kao dokaz mjesta prebivališta i potvrdu sa svog fakulteta o statusu samog studenta. Potom dobivaju “pametnu” karticu Hrvatskih željeznica koja vrijedi pet godina. Ova mjera kreće već od 01. listopada, a prvih mjesec dana provoditi će se temeljem iksice dok ne dovršimo program i izradu ovih pametnih kartica, od 01. studenog program putovanja provodit će se sa samim karticama. Nadam se da ćemo na taj način potaknuti da studenti koriste Hrvatske željeznice gdje god studirali u Hrvatskoj’, kazao je župan Boban.

Željko Ukić, predsjednik uprave HŽ Putnički prijevoz je u izjavi za novinare kazao:

‘Koristim priliku zahvaliti se županu na ovom Ugovoru. Splitsko-dalmatinska županija prva je u Republici Hrvatskoj koja je na ovakav način odlučila pomoći studentima sa svojeg područja besplatnim prijevozom na području cijele Republike Hrvatske, kako bi mogli kvalitetnije i češće putovati.’

 

Print Friendly
Facebook
Na vrh