Marino Trans

‘Svatovski običaji Sinja i cetinskog kraja’

Autor/ica
Objavljeno: 9 kolovoza, 2014

izlozba_obicaji_sinja

U organizaciji Kulturno-umjetničkog središta Sinj u Galeriji Sikirica u Alkarskim dvorima večeras će biti otvorena izložba ‘Svadbeni običaji Sinja i cetinskog kraja’.

Program otvaranja održat će se u dva dijela, na dvije lokacije. U 19,30 sati na Trgu kralja Tomislava u izvedbi kulturno-umjetničkih društava bit će izvedena predstava ‘Nevista je cotava’ koja na autentičan način prikazuje svatovske običaje našega kraja. Nakon toga upriličit će se otvaranje izložbe u Galeriji Sikirica, na kojoj će biti prikazani razni predmeti vezani za svatovske običaje.

Autor projekta Tomislav Barhanović kazao nam je se ideja za projekt rodila nakon prošlogodišnje izložbe KUS-a ‘Iz Cetine rusalke izašle’ koja je prikazivala žene Dalmatinske zagore koje su rekle ‘ne’ tradiciji.

‘Žena je bila glavni motiv našeg prošlogodišnjeg projekta, a ove godine smo nastavili u istom tonu. Žena, zapravo i jest glavni motiv svadbe, jer se upravo oko nje događa najveća promjena’, kazao je Barhanović, koji se zahvalio Muzeju Cetinske krajine na ustupljenoj autentičnoj odjeći i predmetima koji su vezani za svatovske običaje Sinja i cetinskog kraja.

Osim eksponata koji je za potrebe izložbe ustupio Muzej Cetinske krajine, bit će izložena i ‘dota’ koju žene iz našega kraja još uvijek čuvaju i koje su ju za potrebe ovoga projekta ustupile KUS-u.

Izložba ‘Svadbeni običaji Sinja i cetinskog kraja’, koja je dio programa ‘Dana Alke i Velike Gospe’, bit će otvorena do 22. kolovoza, a moći će se razgledati u vremenu od 9 do 12 i od 18 do 21 sat.

Facebook
Na vrh