Svečana akademija NK OSK: Predstavljena monografija “50 godina Nogometnog kluba OSK”

Autor/ica
Objavljeno: 10 kolovoz, 2019

Foto: Jerko Blajić

Danas je u Otoku održana svečana akademija Nogometnog kluba OSK povodom proslave 50 godina od osnutka kluba. To prigodom predstavljena je monografija “50 godina Nogometnog kluba OSK”, autora Frane Šušić-Jurića

Preko 150 znatiželjnika natiskalo se u općinskoj dvorani u Otoku gdje se svečano slavio veliki jubilej otočkog kluba. Program je vodio Ante Nadomir Tadić-Šutra, književnik i skladatelj, dok je publiku u onom glazbenom dijelu zabavljao otočki tenor Mate Grgat.

Na govornici su se tako u prvom dijelu programa pojavili dožupan Luka Brčić, načelnik Općine Otok Dušan Đula, zatim ispred Županijskog nogometnog saveza Marko Erceg, u ime osnivača Dušan Milanović Litre, predsjednik OSK-a Rastislav Šimunović te na kraju i dr. sc. Ivan Botica koji je ujedno i predstavio sve ono što monografija sadrži.

Uz neizostavan red zahvala svima koji su sudjelovali u stvaranju i kasnijem djelovanju OSK-a, posebno su se istaknuli osnivači na čelu s profesorom Stipanom Pupić Bakračem, a zatim Dujo Grgat i Frano Elek koji su donijeli prvu loptu u Otok.

Također je izneseno i nekoliko podataka iz rubrike zanimljivosti. Prvi predsjednik kluba bio je Stipan Jakić, prvi trener Petar Smoljo, a prvi gol za OSK zabio je Branko Bošković. Autor prvog grba bio je Ivan Pupić-Bakrač, a odlučeno je i kako će povijesni grb ponovno biti aktiviran.

Iz novijeg doba vrijedi istaknuti i najboljeg strijelca svih vremena, a riječ je o Zvonimiru Norac-Kevi, kao i Anđelka Markovića koji je skupio najviše utakmica u dresu OSK-a.

Autor monografije, 25-godišnji klupski tajnik Frano Šušić Jurić, nakon završetka ceremonije konačno je mogao odahnuti. Jasno, nije krio zadovoljstvo, moramo to reći, sjajno odrađenim poslom:

“Dosta smo godina razgovarali kako bi bilo dobro napraviti tu monografiju, ali na razgovorima je nažalost sve i ostajalo. Tako je bilo sve do početka ožujka kada je konačno donesena odluka i meni je ukazana čast da to napravim. Ovaj zadatak pisanja monografije prihvatio sam s velikom radošću, jer sam držao da ako se povijest OSK-a sada ne ispriča na kvalitetan način, da će jednostavno otići u zaborav.”

“Bila je ovo prilika da još od živućih suvremenika dobijemo podatke i da nam oni sami predoče taj period osnivanja kluba. Bilo je proteklih mjeseci i lijepih i težih trenutaka, nije to bilo lako u kratko vrijeme složiti, ali nakon što vidite lica zadovoljnih ljudi, onda se ne može biti ništa drugo nego ponosan. Želim se zahvaliti svima koji su mi davali informacije, koji su pomagali u nastajanju ove monografije, a posebno uredniku Anti Žižiću i grafičkom uredniku Zoranu Juriću. Knjigu posvećujem svim članovima kluba.”, kazao je autor.

Također, nije nevažno spomenuti kako je ovo prvo izdanje, kako je moguće da se nekakav podatak izostavio, kako je krivo predočen, ali već u drugom izdanju planirano je da se monografija dopuni novim zanimljivim sadržajem, stoga se pozivaju svi oni koji posjeduju takve informacije, stare slike i slično da se jave u sam klub. Knjiga se može kupiti u klubu po cijeni od 150 kuna.

Print Friendly
Facebook
Na vrh