Marino Trans

Svečana sjednica OV Općine Dicmo

Autor/ica
Objavljeno: 24 srpnja, 2013

svsjednica_dicmo1

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Dicmanjani su jučer počeli s obilježavanjem Dana Općine, koji se slavi na sutrašnji blagdan Sv. Jakova. Prije sjednice, izaslanstva Općine i predstavnici braniteljskih udruga položili su vijence kod središnjeg križa na mjesnom groblju za sve poginule Dicmanjane u Domovinskom ratu. Molitvu odriješenja predvodio je dicmanjski župnik don Vlado Strikić.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Dicmo brojnim gostima, roditeljima i rodbini poginulih hrvatskih branitelja, osobama iz javnog društvenog, gospodarskog i poduzetničkog života s područja Županije splitsko-dalmatinske, predstavnicima civilnih udruga i vijećnicima, pozdravnim govorom obratio se domaćin svečanosti, predsjednik Općinskog vijeća Ivan Burov. Potom se okupljenima obratio općinski načelnik Ivan Maretić koji je kazao kako je ovo svečani trenutak, ali s obzirom na sve poteškoće na koje nailazi otkako je prije dva mjeseca ponovno preuzeo dužnost načelnika, mora istaknuti najbitniju problematiku:

‘Svaki dan nailazim na probleme financijske prirode. Navest ću primjer dječijeg vrtića čija je izgradnja počela, dočekala me situacija od 230 tisuća kuna, a u općinskom proračunu na stavci za vrtić osigurano je nula kuna. Međutim, mi ćemo doći do iznosa od miljun i pol kuna, a za dovršetak vrtića planiramo povući sredstava iz EU fondova. Slični su problemi i u pogledu izgradnje mrtvčnice, s čijom pozicijom i površinom nisam zadovoljan.’

Maretić je nadalje istaknuo kako će glavna zadaća nove općinske vlasti biti stabiliziranje funkcioniranja Općine u svim segmentima, s posebnim naglaskom na financijsku konsolidaciju. Govoreći o prioritetima rada, Maretić je izdvojio dovršetak mrtvačnice u Dicmu, izgradnja dječijeg vrtića, vodovodne mreže u naselju Sušci, dovršetak proširenja ceste Prisoje-Krušvar koja je u tijeku. Sve se ove aktivnosti oslanjaju na uspješan rad gospodarske zone i privlačenje novih investitora.

Župnik Dicma Donjeg i dekan Kliškog dekanata don Vlado Strikić uputio je pozdrave i blagoslovio sve nazočne te ih pozvao da ovih dana budu sudionici na misnim i društvenim slavljima povodom blagdana svetoga Jakova i svete Ane.

U ime čelnika susjednih općina i gradova, Dicmanjanima je čestitke uputio gradonačelnik Trilja Ivan Šipić. Dožupan Luka Brčić govorio je o odličnoj suradnji Županije i Općine Dicmo, te o potpori dicmanjskoj Poduzetničkoj zoni i razvoju ovog kraja.

Ispričnicu zbog nemogućnosti dolaska na proslavu uz čestitku pučanstvu Dicma i čelništvu Općine uputio je ministar obrane Ante Kotromanović. Brzojav s čestitkom povodom Dana Općine uputio je i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, kojega je na ovoj svečanosti zastupao predsjednik županijske organizacije i član predsjedništva HDZ-a, odnedavno i saborski zastupnik Ante Sanader. Pozdravljajući naočne, Sanader je kazao kako će kao saborski zastupnik s ovog područja biti svima iz Dicma na dispoziciji u pogledu pomoći, odnosno u svojstvu lobiste u Saboru za dicmanjske projekte.

U prigodnom glazbenom programu nastupila je klapa ‘Sveti Luka’ iz Otoka i reraši iz KUD-a ‘Dicmo’. Nakon svečane sjednice upriličen je prigodni domjenak za sve nazočne.

Fotogalerija

 

Facebook
Na vrh