Svečano otvoren PICS@FESB – predinkubacijski i coworking centar za studente

Autor/ica
Objavljeno: 12 ožujak, 2019

U prostorijama Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu danas je upriličena svečanost otvaranja PICS@FESB – predinkubacijskog i coworking centra za studente Splitsko-dalmatinske županije.

Svečanosti su nazočili župan Blaženko Boban sa suradnicima, rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić, voditelj projekta ICT županija Damir Brčić, dekan FESB-a Sven Gotovac, dekan PMF-a Nikola Koceić- Bilan, ravnateljica III. Gimnazije Deana Bokšić te predstavnici većine lokalnih IT tvrtki i udruga koji aktivno surađuju na projektu ICT županija.

PICS@FESB je prostor za poticanje i razvoj studentskih poduzetničkih ideja, projekata i startup-ova. Prostor je sastavljen od nekoliko povezanih cjelina – Student Coworking prostora za 50 osoba, sale za organizirana okupljanja i predavanja IT stručnjaka za 70 osoba, učionice s 24 računala u kojoj će se vršiti tehnološke i poslovne edukacije, te lounge prostora za okupljanje studenata i mladih poduzetnika.

Prilikom otvaranja PICS@FESB župan Blaženko Boban kazao je kako je PICS program spona znanosti, poduzetništva i regionalne zajednice, odnosno Splitsko-dalmatinske županije.

‘Ovdje je jako veliki odaziv, radi se popodne, radi se vikendom, sinoć je ovdje bilo preko 70 studenata koji su jako zainteresirani, neki od njih već jesu na tržištu ICT sektora. To je ono što želimo napraviti na području naše županije u segmentu spone poduzetništva i znanosti, ovo je ono gdje će se ubuduće crpiti onaj potencijal koji nam u ovom trenutku zaista nedostaje, a to je kadrovski potencijal u ICT sustavu’, kazao je župan Boban.

Voditelj projekta ICT županija Damir Brčić o glavnim ciljevima projekta je kazao:

‘Glavni ciljevi su poboljšati infrastrukturu lokalnim IT tvrtkama i povećati broj kvalificiranih stručnjaka. To je najveći problem IT sektora, odnosno slatka briga jer tvrtke potražuju zaista veliki broj IT stručnjaka. Županija s ovim projektom želi izaći u susret tvrtkama tako da one mogu rasti i prirodno odrađivati poslove koje već dobivaju na stranom tržištu Amerike i Europe. U skladu s povećanjem broja kvalificiranih stručnjaka, mi potičemo i poduzetničke projekte jer su danas u IT sektoru zaista velike mogućnosti za samozapošljavanje i ostvarivanje svojih poduzetničkih priča’, kazao je Brčić.

Rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić kazao je kako je u Splitu najteže krenuti, a kada se krene onda se postižu izvanredni rezultati. Zahvalio je Splitsko-dalmatinskoj županiji što cijeni pamet i znanje.

‘Mi u Splitu stvarno imamo pamet i tu pamet trebamo poticati. Sa strane Sveučilišta, na sve načine potaknut ćemo mlade ljude da se usavršavaju, da rješavaju svoje probleme, da ostvaruju svoje start up tvrtke. Uostalom, vidite da imamo i male inkubatore, ne samo na FESB-u nego i na Ekonomiji, tu je u izgradnji i tehnološki park… Dakle, mi u Splitu zaista možemo biti zadovoljni’, zaključio je Ljutić.

U sklopu svečanosti otvaranja PICS@FESB upriličeno je i potpisivanje sporazuma o suradnji između Sveučilišta, FESB-a, PMF-a, III. Gimnazije i Splitsko-dalmatinske županije, koji za cilj ima promociju, poticanje i razvoj cjelokupnog IT sektora kroz projekt ICT Županija.

Također su uručene nagrade najboljim studentskim poduzetničkim projektima, čija je izrada realizirana u suradnji Splitsko-dalmatinske županije i FESB-a kroz projekt ICT županija, s ciljem poticanja studenata Računarstva da uspostave vlastite inovativne IT tvrtke. Nagrađeno je ukupno pet studentskih poduzetničkih projekata.

Print Friendly
Facebook
Na vrh