U Dicmu se okupilo 250 Istarskih goniča

Autor/ica
Objavljeno: 15 travanj, 2019

Dicmo je jučer bilo sjedište uzgajivača pasa, točnije autohtone hrvatske pasmine – Istarskog goniča.

U naselje Sušci uzgajivai ove pasmine doveli su 200-tinjak pasa, koji su idealni za krške terene Dalmatinske zagore. Sama manifestacija nosila je naziv ‘100 Istarskih goniča na jednom mjestu’, a inicijator i organizator bio je dicmanjski lovac Boris Stojanac:

‘Lovac sam 45 godina i ovo mi je najdraži trenutak u toj lovačkoj karijeri. Strastveni sam ljubimac ove pasmine, i stalno ih imam sve ove godine. Trenutno imam 6 odraslih i 11 štenića. Želio sam napraviti nešto da se pamti i evo, uz pomoć prijatelja uspjeli smo. Nije mala stvar okupiti ovoliki broj pasa jedne pasmine na jednom mjestu. U prijavi je bilo 325 pasa, a okupilo ih se 250, jer je vrijeme malo pokvarilo dvodnevnu manifestaciju, a ljudi su imali i druge obveze. Unatoč svemu, bilo je odlično. Stigli su lovci i prijatelji životinja i prirode iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Hvala svima! Drago mi je da su se svi sretno i zdravo vratili svojim kućama’, kazao je Stojanac.

Tijekom manifestacije održana je revijalna utakmica u gateru na zeca, u kojoj su se najbolje pokazali psi vlasnika iz Hercegovine, Tomislava Marjana i Boška Gabrića iz Ružića pokraj Gruda. Treće mjesto osvojio je pas Josipa Bešlića Pandića iz Posušja. Priznanjem je nagrađen i najmlađi vodič na manifestaciji, 5-godišnji Lovre Frankić iz Lovreća.

Osim na natjecanje, 30-tak vlasnika pasa dovelo je svoje ljubimce kako bi im stručnjaci s Veterinarskog fakulteta u Osijeku proveli DNK ispitivanje, a rezultati će biti poznati samo vlasnicima.

Ovaj zanimljiv događpopratili su svojim poznatim napjevima, posebno dicmanjskom rerorm, članovi KUD-a Dicmo, a nije nedostajalo niti dobre spize za koju su se uz ostalu logističku potporu pobrinuli članovi GD Crvenog križa Solin.

Print Friendly
Facebook
Na vrh