‘U galopu’ – šibenski dar Sinjanima

Autor/ica
Objavljeno: 10 kolovoza, 2019

U okviru manifestacije ‘Dani Alke i Velike Gospe 2019’ sinoć je u Alkarskim dvorima svečano otvorana izložba ‘U galopu’ koju su organizirali Udruga likovnih umjetnika Faust Šibenik i Viteško alkarsko društvo.

Članovi ove likovne udruge koja okuplja umjetnike iz Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije izložili su 25 slika i 4 skulpture na temu konja i galopa.

Na početku svečanosti okupljene su pozdravili alkarski vojvoda Boško Ramljak u ime VAD-a koji je i bio inicijator dolaska šibenske udruge u Sinj, te Željko Sesardić djelatnik gradske uprave u ime gradonačelnice Kristine Križanac.

Tajnica Udruge Stela Dumančić Čuturić istaknula je kako je ovaj kulturni događaj zapravo povezivanje dva grada i dvije županije na likovnom i kulturnom planu, predstavivši ovom prigodom umjetnike koji su izložili svoje radove. Dumančić Čuturić ovom prigodom zahvalila je na domaćinstvu VAD-u, Gradu Sinju, na medijskoj promociji Hit radiju i portalu Ferata te fra Damiru Ćiri Ćikari, župniku Drniša koji je kao član udruge puno pomogao u postavljanju i organizaciji izložbe.

U glazbenom dijelu programa nastupila je na mandolini Gojka Skorić Pelaić, suradnica udruge te članice ogranka Matice Hrvatske iz Šibenika, koja je tom prigodom kazivala svoju pjesmu posvećenu Gospi Sinjskoj.

Izložbu koja će za posjetitelje biti otvorena do 23. kolovoza otvorila je Matija Šitum, potpredsjednica Udruge, inače ravnateljica OŠ Žrnovnica.

‘Ako netko poznaje konje onda su to Sinjani. Bez obzira što konj ima karakter kao i čovjek, promjenjiv, jednostavno ne možemo ga raditi po promatranju, jer će uvijek biti drugačiji. Ovdje ima umjetnika koji nisu imali priliku ni sresti se s konjem osim na fotografijama’, kazala je na otvaranju izložbe Matija Šitum, izražavajući zadovoljstvo u ime svih umjetnika što su imali prigodu svoje radove s ovom temom izložiti u gradu Sinjske alke i Velike Gospe.

Izložba je prvog dana pokazala dobar interes kod Sinjana, među kojima je bilo i onih najmlađih koji su pomno promatrali djela umjetnika iz likovne Udruge Faust Šibenik.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh