U Trilju održana radionica o ekologiji

Autor/ica
Objavljeno: 20 ožujak, 2017
radionica_trilj

Tekst i foto: Filip Ratković

U osnovnoj školi ‘Trilj’ članovi ŠRD ‘Cetina’ Sinj, uz pomoć TZ grada Trilja, organizirali su edukativnu radionicu na temu ekologije i ribolova na prostoru cetinskog kraja.

Djeca su informacije dobili i o flori i fauni našeg kraja, te povijesnim znamenitostima utvrda koje prate našu krašku ljepoticu. Zanimljivu priču na 105 km ljepote učenicima, njima gotovo stotinjak, prenijela je Andrijana Ivković.

O tradicionalnim ribarskim alatima govorio je dopredsjednik ŠRD ‘Cetina’ Sinj Rino Žuro. Najmlađi su u prezentaciji vidjeli i sve vrste riba koje obitavaju u našim vodama.

O najzanimljivijem dijelu radionice govorio je Ante Poljak, predsjednik ŠRD ‘Cetina Sinj’ koji predvodi i ekipu natjecatelja u ‘fly fishingu’. Nakon što je djecu upoznao i sa zakonskim obvezama onih koji ribare u praktičnom dijelu je prezentirana oprema koju imaju natjecatelji u Hrvatskoj mušičarskoj ligi. Valja napomenuti da Sinjani već godinama prednjače u ekipnom i pojedinačnom natjecanju ovog, u svijetu elitnog, ribičkog takmičenja. Pomoć u izvedbi imao je od Boška Klarića – majstora ribolova, Triljanina svjetskog prvaka u izradi umjetnih mušica.

Kraj zanimljivog druženja u radionici o ekologiji odradio je učitelj Filip Ratković, član udruge zadužen za projekte, a ovom prigodom ističe poveznicu sa udrugom za ruralni razvoj ‘Cerura’ Sinj s kojom se već godina provodi projekt ‘Život uz rijeku’.

Na kraju radionice je održan je kviz s pitanjima koji je većem broju djece donio zanimljive poklone ribara i TZ grada Trilja. Svoje aktivnosti članovi ŠRD ‘Cetina’ Sinj nastavljaju svakog mjeseca u drugoj školi i mjestu, a u vremenu prigodnih ekoloških datuma.

Facebook