Za nagradu javnosti Muzeju Sinjske alke glasujte klikom na banner

‘Udruga 4+’ podržala odluku Grada Sinja o financiranju udžbenika

Autor/ica
Objavljeno: 12 kolovoz, 2017

logo_4_plus

Udruga obitelji s četvero i više djece cetinskog kraja ‘Udruga 4+’ podržala je odluku Grada Sinja kojom su u gradskom Proračunu za 2017. godinu osigurana sredstava za kupnju udžbenika svim osnovnoškolcima sa sinjskog područja.

‘Zahvaljujemo Gradu Sinju i pozivamo druge jedinice lokalne uprave i samouprave da učine isto kada to ne može centralna država, iako je osnovno obrazovanje Ustavom obvezujuće i besplatno’, stoji u dopisu ‘Udruge 4+’.

Predsjednik Udruge Miljenko Marić ističe da se kupnjom udžbenika za osnovnoškolce ne troši niti krade ili uzima od drugih, nego ulaže u najvažnije projekte koji se mogu zamisliti, a to su obitelj, djeca i obrazovanje. Izrazio je nadu da će Grad Sinj i iduće godine osigurati sredstva za kupnju udžbenika, koje će nasljeđivati sljedeće generacije.

‘Ovakvim ulaganjem može se uštedejti, jer gradovi i škole postaju vlasnici udžbenika koji se mogu sljedeće četiri godine dijeliti sljedećoj generaciji učenika, dok se oštećeni i uništeni udžbenici moraju platiti. Na taj način se odgajamo svi, da smo dužni čuvati i brinuti za imovinu sviju nas. Model već postoji i pokazao se učinkovitim i zadovoljavajućim za većinu – gradske proračune, škole i društvo. Primjer za to su gradovi Trilj, Zagreb i drugi’, kazao je Marić ističući kako se osiguravanjem udžbenika za osnovnoškolce zadovoljavaju načela pravednosti i jednakosti.

Marić je na kraju dopisa pozvao i druge gradove i općine Cetinske krajine da od iduće godine osiguraju sredstva u svojim proračunima za kupnju osnovnoškolskih udžbenika, pogotovo Županiju splitsko-dalmatinsku.

‘Županija bi trebala značajnijim udjelom sudjelovati u kupnji udžbenika za osnovnoškolce, jer je Županija osnivač osnovnih škola i dužna je voditi brigu o obrazovanju i djeci’, stoji na kraju dopisa predsjednika ‘Udruge 4+’ Miljenka Marića.

Facebook