Marino Trans

Udruga ‘Carpe diem’ protiv izgradnje asfaltne baze u Hrvacama

Autor/ica
Objavljeno: 15 veljače, 2014

O

Hoće li na području Vukovih stina u Hrvacama biti izgrađena asfaltna baza odlučit će mještani Hrvaca nakon javne rasprave koja će se održati za nekoliko dana. Sudeći prema reakcijama, Hrvatačani u svom kraju ne žele potencijalnog zagađivača.

Nakon što su saznali kako španjolska kompanije Colas planira graditi asfaltnu bazu u Gopodarskoj zoni, dio Hrvatačana izrazio je protivljenje. Tvrde kako je Planom urbanog razvoja Općine definirano da će se na području Hrvaca razvijati ekološki održivi projekti, pa smatraju kako industrija koja nije u skladu s ekološkom proizvodnjom nije prihvatljiva.

Između ostalih, na najavu izgradnje asfaltne baze reagirali su i članovi Udruge ‘Carpe diem’, aktivne organizacija civilnog društva koja se bavi zaštitom okoliša. Članovi ‘Carpe diema’ strogo se protive izgradnji asfaltne baze u Hrvacama. Smatraju kako će zbog ispuštanja kancerogenih spojeva poljoprivredno zemljište biti kontaminirano, te neće biti pogodno za uzgoj ekološke hrane.

Udruga podsjeća kako lokalno stanovništvo, kroz seoski turizam i avanturističke sportske sadržaje, pokušava stvoriti uvjete za pristojan život.

‘Izgradnja asfaltne baze, zbog svih svojih negativnih učinaka, ugrozit će kako proizvodnju hrane lokalnog stanovništva, tako i otpočete projekte na područu seoskog i avanturističkog turizma te ruralnog razvoja. Smatramo da bi izgradnja asfaltne baze značajno naštetila životu u samom mjestu Hrvace i okolnim mjestima’, ističu u ime svih članova Udruge ‘Carpe diem’ Elena Mihalj i Jerko Odžak.

Mihalj i Odžak izrazili su nadu kako će zbog općeg dobra stanovnika i zemlje ovaj pothvat biti opstruiran.

‘Pozivamo lokalnu vlast da uloži kako političke tako i moralne i etičke napore kako bi ovaj vrlo štetan projekt bio zaustavljen prije nego načini štetu za Hrvace i stanovnišvo’.

Javna rasprava o izgradnji asfaltne baze u Hrvacama, na koju su pozvani predstavnici ‘Colasa’ i zainteresirani građani, održat će se u roku od 10 dana.

Facebook
Na vrh