Ugledni glazbenici posjetili Muzej Sinjske alke

Autor/ica
Objavljeno: 8 veljača, 2019

Muzej Sinjske alke danas su posjetili ugledni glazbenici.

Na poziv alkarskog vojvode Boška Ramljaka, u Sinj su danas stigli priznati hrvatski dirigent s vrlo uspješnom međunarodnom karijerom, ravnatelj Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu Ivo Lipanović, talijanski dirigent Antonio Pirolli, zapovjednik Orkestra Hrvatske ratne mornarice u Splitu bojnik Milan Milas i ravnatelj Javne ustanove u kulturi Zvonimir Solin, dirigent Orkestra Hrvatske ratne mornarice, gost-dirigent u Operi HNK Split Tonći Ćićerić.

Vojvoda Ramljak ističe kako Viteško alkarsko društvo na razne načine pokušava promovirati Alku i Sinj, kako bi u naš grad privukli što više ljudi.

‘Pokušavamo na razne načine da što više ljudi dođe u Sinj, da se promoviraju i Alka i Muzej i Hipodrom te da na taj način povežemo pokretače kako bi se u Sinju oformio bolji život. Cilj nam je uvezati gastronomiju, turizam, jahanje i Alku, za koju osobno smatram da je marketinški zapostavljena. Dva najveća brenda našega kraja su Alka i Gospa Sinjska i to moramo malo bolje povezati’, kazao nam je alkarski vojvoda Boško Ramljak.

Vojvoda Ramljak kazao nam je i kako je došao do podatka da je o Alki napisana i opera ‘Alkar’ čija je praizvedba bila za 250. Alku, no u to vrijeme prošla je prilično nezapaženo. Sada sa svojim prijateljima i suradnicima pokušava saznati gdje se nalaze note te opere koju je skladao Oskar Danon. Jedan od Ramljakovih prijatelja koji to posebno istražuje je Tonći Ćićerić, koji nam kaže kako su materijali još uvijek zagubljeni, no svakako će učiniti sve da ih pronađu.

‘Za sada nemamo nikakva saznanja gdje se to točno nalazi, ali imamo indicije gdje bi moglo biti pa se nadam da ćemo i naći. Nama bi bilo vrijedno da nađemo bilo kakav materijal, možda čak i parcijalni, da na neki način rekonstruiramo tu priču. Mislim da je to vrlo zanimljiva stvar da je jedna viteška igra ovjekovječena u jednom vrlo ozbiljnom fahu kao što je opera. Ako to uspijemo pronaći i izvesti ponovno nakon toliko godina, mislim da će to biti dodatna vrijednost i za Alku i za Sinj’, kazao je Ćićerić.

U posjet Muzeju Sinjske alke stigao je i dirigent Ivo Lipanović, koji je, kao i njegov prijatelj – talijanski dirigent Pirolli, oduševljen Muzejem.

‘Fantastičan je, vrlo edukativan, sve je napravljeno na jednom vrlo visokom nivou. Zahvaljujem se vojvodi i mojim prijateljima Anti Jelinčiću, Milanu Milasu i dirigentu Ćićeriću da će maestro Pirolli poći natrag s novim osjećajima. On živi u Ankari u Turskoj, a znamo kako je ovdje bila bitka protiv Turaka. No on je čisti Talijan, porijeklom iz Molisea, a znamo kako tamo živi jako puno Hrvata’, kazao je Lipanović.

Svoje dojmove s nama je podijelio i zapovjednik Orkestra Hrvatske ratne mornarice u Splitu bojnik Milan Milas:

‘Dojmovi su izvrsni, ovaj Muzej je zaista nešto posebno. Ovo je nešto što čak nadilazi granice Lijepe naše, ovaj Muzej može biti bilo gdje u svijetu i bit će jednako upečatljiv. Čak mi je i žao što nema nekakav način, a možda će i biti u budućnosti, da se napravi nekakva turneju po svijetu i Muzej prezentira svim ljudima jer je ovo zaista nešto jedinstveno.’

Print Friendly
Facebook
Na vrh