HEP Hrvatska

Upriličena komemoracija na Ruduši

Autor/ica
Objavljeno: 26 kolovoza, 2013

rudusa1

U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Sinja i Splita danas je u Sinju obilježena 72. obljetnice formiranja i strijeljanja Prvog splitskog i solinskog partizanskog odreda.

Kod spomenen obilježja u Ruduši, velikom broju okupljenih na početku svečanosti obratio se prof. Josip Milat, predsjednik splitske Udruge antifašista i antifašističkih boraca, koji je okupljene podsjetio na događaje od prije 72 godine, ističući kako su većina nevino stradalih mladića bili članovi RNK Splita. Nakon intoniranja Lijepe naše i minute šutnje za poginule partizane, na spomen obilježje položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Vijence su zajedno položili izaslanstva gradova Sinja i Splita te Županije splitsko-dalmatinske, udruga antifašista Sinja, Splita, Solina i Makarske, zatim predstavnici SDP-a Sinja i Makarske, te RNK Split i obitelji poginulih. Kao i proteklih godina, komemoraciji su nazočili i mlađi uzrasti RNK Split, na čelu s predsjednikom kluba Slavenom Žužulom. U prigodnom govoru Žužul je istaknuo kako će se RNK Split trajno sjećati svojih hrabrih članova koji su prije 72 godine dali svoje živote, samo iz razloga što su se borili za slobodu.

‘Ovo treba biti mjesto koje spaja, a ne razdvaja ljude po bilo kojim političkim i drugim osnovama’, kazao je Žužul koji je zajedno s bratom Jozom 2009. obnovio spomenik streljanim partizanima u Ruduši.

Okupljenima su se kratko obratili i gradonačelnici Sinja i Splita, Ivica Glavan i Ivo Baldasar. Sinjski gradonačelnik je u dva navrata okupljenima kao poruku citirao riječi uklesane u ploču ispred spomenika ‘U temelje života,životom ste stali.Besmrtni ko zemlja za koju ste pali’. Na kraju prigodnog govora, Glavan je uputio zahvalu braći Žužul što su obnovili spomenik te je najavio kako će na tom tragu, u znak poštovanja prema nevinima koji su dali svoje živote u antifašističkom pokretu, kroz ovo mandantno razdoblje pokrenuti obnavljanje i ponovno postavljanje spomenika koji je dijelom uništen dinamitom, a koji je bio u središtu grada.

U prigodnom glazbenom programu nastupila je klapa ‘Rebatajica’ iz Stobreča. Prije Ruduše, izaslanstva antifašističkih udruga Splita i Sinja te obitelji stradalih pripadnika prvog splitskog partizanskog odreda položili su vijence i u Košutama. Ovom prigodom po prvi puta na polaganju vjenaca pridružila su se izaslanstva Grada Trilja te predstavnici braniteljskih udruga iz Domovinskog rata, predvođeni dogradonačelnikom Ivanom Žolom. Jedan od organizatora ovog obilježavanja, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifaista Sinja i Cetinskog kraja Ante Veselica za Feratu je kazao:

‘Drago mi je da se okupio ovako veliki broj poštovatelja poginulih pripadnika Prvog splitskog partizanskog odreda, jer oni su zapravo bili preteča današnje moderne Hrvatske. Oni su se tada borili protiv talijanske okupacije u Splitu i htjeli su se pridružiti antifašistima na slobodnom sinjskom području ,međutim, u tome nisu uspjeli. Možemo slobodno kazati kako su današnju Hrvatsku u avnojevskim granicama stvorili antifašisti, a hrvatski branitelji u Domovinskom ratu je obranili i sačuvali u istim granicama’, zaključio je Ante Veselica.

Fotogalerija

ferata@ferata.hr
0997370409
Na vrh