Marino Trans

Upriličena komemoracija u Ruduši

Autor/ica
Objavljeno: 25 kolovoza, 2019
IMGP

Na Ruduši u Sinju danas je upriličeno obilježavanje 78. obljetnice strijeljanja boraca Prvog splitskog partizanskog odreda i Prvog solinskog partizanskog odreda, koje se dogodilo 26. kolovoza 1941. godine.

Obilježavanje su organizirali Udruga antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita i Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista Split, u suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista Grada Sinja i Zajednicom udruga antifašista i antifašističkih boraca Splitsko-dalmatinske županije.

IMGP

Program obilježavanja počeo je jutros u Splitu, gdje je upriličeno polaganje vijenaca na Spomen ploču na splitskim Plokitama, mjestu odakle su borci krenuli u oružanu borbu. Nakon toga, program obilježavanja nastavljen je na Ruduši u Sinju, pred spomenikom strijeljanim partizanima. Vijence su položili predstavnici antifašističkih udruga iz Splita, Solina, Sinja, Makarske, Trogira, Zajednice udruga antifašističkih boraca, gradova Sinja i Makarske te Županije splitsko-dalmatinske, Radničkog nogometnog kluba Split, Društva prijatelja RNK Split, članovi županijskog SDP-a te SDP-a Sinja, Splita, Makraske i Trilja te drugi. Pozdravnim riječima okupljenima su se obratili prof. Josip Milat, general Veselko Gabričević, diplomat Budimir Lončar i bivši predsjednik RH Stjepan Mesić.

‘Ovdje su stradale nevine žrtve, isto kao i u Domovinskom ratu. Dakle, to su prve mlade, nevine žrtve koje ničim nisu okaljale ruke. Naišli su na okupatora koji nije imao milosti i strijeljao ih je.Mi ovdje nastojimo održati tradiciju, ne za nas nego najviše za budućnost, da se ne zaboravi, da fašistička neprijateljska čizma nikada ne smije doći na ova područja. Ovi mladi koji su dali svoje živote, isto kao i oni koji su živote dali u Domovinskom ratu, mogu služiti kao uzor i ponos svim generacijama koje će živjeti na ovim područjima’, kazao je predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Sinja i Cetinske krajine Marinko Poljak.

IMGP
Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh