Večerašnja izvedba ‘Opsade Sinja 1715.’ posvećena pokojnom Radi Perkoviću

Autor/ica
Objavljeno: 9 kolovoz, 2018
opsada_reklama_dodan_web

U okviru manifestacije ‘Dani Alke i Gospe Sinjske’ večeras od 20 sati i 30 minuta uprizorit će se povijesni spektakl ‘Opsada Sinja 1715.’

Uprizorenje slavne, višestruko opjevane i umjetnički ovjekovječene bitke pod Sinjem iz 1715. godine organizira Turistička zajednica grada Sinja, uz potporu Grada Sinja, Splitsko-dalmatinske županije i Ministarstva kulture. Nakon nedavne smrti dugogodišnjeg redatelja ‘Opsade’, redateljsku palicu preuzeo je Sinjanin Bruno Barać.

Gostujući u programu Hit radija Barać je kazao će ove godine u predstavi sudjelovati glumci amaterskih kazališta, Ratomir Kliškić – bariton, članovi Kliških uskoka, Gromova Zagorja – Čuvara Lijepe naše, Braniteljske zadruge Patriot, Hrvatske gorske službe spašavanja, Udruga reraša i guslara iz Otoka, KUD Dicmo, KUD Glavice, Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja, Sinjski ferali, konjanici Viteškog alkarskog društva, konji Alkarske ergele, a za kočiju se brine gosp. Davor Ivković.

‘Večerašnja izvedba predstave je većinom određena od pokojnog Rade Perkovića koji je tekst Velimira Borkovića dobro nadogradio i dramski obradio, tako da je većina rješenja njegovih. Ja sam predstavu počeo kao asistent režije, ali eto zbog spleta okolnosti i prerane smrti Rade Perkovića, kome ćemo i posvetiti večerašnju izvedbu, preuzeo sam redateljsku ulogu. To je ansambl koji već duge godine radi ovu predstavu, tako da većina njih točno zna kako i što napraviti. Predstava je dosta raznolika, ima tu od trbušnog plesa, konja, spuštanja konopima na Pijaci… imat će se što vidjeti’, kazao je redatelj Bruno Barać.

Povijesni spektakl Opsada Sinja 1715. odvija se u dva čina – prvi čin uprizoren je na Pijaci, glavnom sinjskom trgu, kada Osmanlije u dramatičnom i silovitom naletu osvajaju sinjsku varoš, pale crkvu i odvode narod u roblje, dok se drugi čin odvija u izvornom ambijentu Alkarskih dvora, nekadašnjih Kvartira.

Print Friendly
Facebook
Na vrh