Veliki interes za Javne radove

Autor/ica
Objavljeno: 30 siječanj, 2014

tvrdjava_grad_sinj

Prije dva dana istekao je rok za prijavu na javni poziv Grada Sinja za Program javnih radova. Kako doznajemo, u Gradsku upravu pristiglo je 556 prijava građana.

Ovu mjeru aktivne politike zapošljavanja, koja je namijenjena dugotrajno nezaposlenim osobama koje su u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje 12, odnosno 6 mjeseci, Grad Sinj provodi od 2006. godine. Programom će na šest mjeseci biti zaposleno 80 osoba, i to 40 na projektima socijalne skrbi u sinjskom Crvenom križu, a 40 na projektima zaštite, istraživanja, uređenja i održavanja objekata kulture i kulturno povijesne baštine u Kulturno-umjetničkom središtu Sinj. Zaposleni na javnim radovima primat će bruto plaću u iznosu od 3.438,47 kuna mjesečno, a svakog mjeseca bit će im isplaćeno i 400 kuna putnih troškova. Grad Sinj plaće će sufinancirati s 15% sredstava, a ostatak će sufinancirati Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Iako je ranijih godina uz projekte iz područja socijalne skrbi i kulture Programom javnih radova bilo obuhvaćeno i održavanje javnih površina, ove godine nije se išlo s tom mjerom. Naime, 2013. godine donesena je odluka kako održavanje javnih površina mogu provoditi samo komunalna poduzeća, a zaposliti se mogu samo oni koji su u evidenciji HZZ-a 3 godine ili više. U tom slučaju njihove plaće u cijelosti financira HZZ, a po isteku 3, odnosno 6 mjeseci komunalna poduzeća obvezna su isto toliko zadržati zaposlenike te financirati njihove plaće u 100-postotnom iznosu. Ovakvi uvjeti nisu u interesu komunalnog poduzeća ‘Vodovod i čistoća’ Sinj pa se odustalo od provođenja ove mjere.

Kako neslužbeno doznajemo, sutra bi se trebo sastati Odbor HZZ-a koji će donijeti kriterije Programa javnih radova za 2014. godinu, a ukoliko uvjeti budu povoljniji, Grad Sinj će najvjerojatnije raspisati još jedan javni poziv.

 

Print Friendly
Facebook
Na vrh