Vjernici sutra slave Cvjetnicu

Autor/ica
Objavljeno: 13 travanj, 2019

Foto: Ivan Alebić

Sutra je Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje.

Cvjetnica je kršćanski blagdan koji se slavi u nedjelju prije Uskrsa. Ovaj dan je uvod u Veliki tjedan, dan na koji se Crkva spominje Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga.

Kad je ulazio u Jeruzalem, narod je dočekao Isusa mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je išao jašući na magarcu. U spomen na to, na Cvjetnicu se prije jutarnje mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama. Sama misa posvećena je Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja.

Običaj je da vjernici blagoslovljene grančice ponesu u svoje domove i stave za križ na zidu, a dio odnesu u staju i polja. Blagoslovljene se grančice ostavljaju u kući i nakon što se osuše, kao znak i podsjetnik na vjernost Isusu do druge Cvjetnice.

Za Cvjetnicu se vežu i drugi običaji. U subotu, dan prije Cvjetnice običaj je brati proljetno cvijeće, najčešće ljubičice, i sutradan ujutro, kad osvane Cvjetna nedjelja, umiti se u vodi s ubranim cvijećem.

Diljem cetinskog kraja na Cvjetnicu će se upriličit euharistijska slavlja. U Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske blagoslov grančica i procesija bit će u u 9,45 sati. Zbog dužine obreda misa koja se redovito slavi u 11,30 bit će u 11,50 sati. Kvarantore su u 14 sati, a večernja sveta misa u 19 sati.

Dodajmo kako mladići iz zajednice ‘Moundo novo’ iz Nunića (liječeni ovisnici) ispred sinjske crkve prodaju svoje suvenire. Kupnjom pomažete njihovu zajednicu.

U ostalim mjestima i župama cetinskog kraja misni obredi odvijat će se po rasporedu tamošnjih župnika.

Print Friendly
Facebook
Na vrh