fruhwald
otvorena vrata

Završio treći dan 6. Festivala znanosti Sinj

Autor/ica
Objavljeno: 5 studenoga, 2015

U sinjskim gimnazijama jučer su dr. Antonio Šiber i akademik Vladimir Paar održali školske sate fizike.

Dok je dr. Šiber trećašima na nizu zanimljivh primjera, od umjetnosti do fizike, pokazao kako i što vidimo, što krivo vidimo, i kako možemo vidjeti nešto što nije stvarno – pa ih je osim kroz nekoliko vrhunskih umjetničkih djela proveo i kroz nekoliko 3D optičkih iluzija i objasnio kako nastaju, akademik Paar pripovjedio je nekoliko intrigantnih povijesnih primjera koji pokazuju da su vjera i znanost komplementarne vrste spoznaje koje zajedno mogu dati cjelovitu spoznaju svijeta.

U popodnevnom dijelu programa prvo predavanje, pod naslovom ‘Što računalo može reći o biokemiji života?’ održao je David Smith, teorijski kemičar s Instituta Ruđer Bošković i ekspert u modeliranju biokemijskih procesa računalom. David je pokazao kako danas umjesto skupih i dugotrajnih pokusa računalo možemo iskoristiti i da nam predvidi ponašanje bioloških molekula u organizmu – vrlo brzo i učinkovito.

Dr. sc. Antonio Šiber sa Instituta za fiziku održao je znanstveno-fantastično predavanje: kako bi školjka na nekom planetu izgledala samo prema univerzalnim zakonima fizike na tom planetu, kad bismo zanemarili sve njene biološke pojedinosti?

Čemu u medicini vjerujemo, a što znamo? Postoji li studija koja pokazuje izravno dobro djelovanje marihuane na tumore? Na ovakva i slična pitanja odgovara projekt Dokazi u medicini (portal www.dokaziumedicini.hr) koji je predstavio prof. dr. sc. Damir Sapunar sa splitskog Medicinskog fakulteta.

Nakon svakog predavanja građani su postavljali pitanja, a posebno zanimljiva bila su postavljena dr. Šiberu (npr. što je s duhom i duhovnim u njegovoj priči?) te prof. Sapunaru, npr. ‘Je li zbilja crno vino dobro za krvotok i srce?’ te ‘Kako razlikovati dokaze dviju studija koje imaju različite rezultate?’

Danas će uz sate u školi biti dva predavanja u Alkarskim dvorima. Tako će akademik Paar prisutnima pričati o ‘Misteriju svjetlosti’, a prof. Marijan Ahel, najjači hrvatski ekolog, reći će nam što znanost kaže o trenutnom zagađenju i imamo li vremena za čekati s čišćenjem Zemlje?

Poslije toga uslijedit će okrugli stol na temu trenutne velike reforme školstva koja bi trebala uvesti 9. razred osnovnih škola, te fiziku, kemiju i biologiju kao izborne predmete u gimnazijama – ukratko, kako će izgledati buduće škole u Hrvatskoj, raspravljat će akademik Vladimir Paar, prof. Franjo Sokolić (PMF, Split) i mr. sc. Nenad Marković (NCVVO).

Fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh