Županija pokreće Centar izvrsnosti prirodoslovlja

Autor/ica
Objavljeno: 13 rujan, 2018
konferencija_centar_izvrsnosti_prirodoslovlje

U dvorani Splitsko-dalmatinske županije danas je održana konferencija za novinare na temu uspostave Centra izvrsnosti prirodoslovlja.

Konferenciji su nazočili župan Blaženko Boban, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić, koordinator Centara izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije Ivica Zelić te ravnateljica Prirodoslovne tehničke škole Split i voditeljica Centra izvrsnosti prirodoslovlja Marija Pustak.

Uz već uspostavljene Centre izvrsnosti matematike, informatike i novih tehnologija, novouspostavljeni centar po prvi puta integrirati će područja biologije, kemije i fizike. Okupit će 72 nadarena djeteta koje će voditi 12 mentora. Uz već postojeće centre, doći će se do brojke od 400 djece i 100-tinjak mentora. Kao i ranijih godina, Županija će svim učenicima osigurati radni materijal, prijevoz i marendu.

Govoreći o pokretanju centara izvrsnosti, župan Blaženko Boban naglasio je kako sve ovo rade jer ne žele dopustiti da se nadarena djeca utope u sivilu postojećeg obrazovnog sustava koji im ne daje dovoljno pažnje. Dodao je kako je naša Županija jedina uz Grad Zagreb prošla na državnom natjecanju za centre kompetencija unutar strukovnog obrazovanja i to za dvije škole Obrtno – tehnička i Hotelijersko – turistička. Budući da sve to prelazi mogućnosti Županije, osnovat će zasebnu ustanovu.

‘Do konca godine, najdalje početkom 2019. godine formirat ćemo ustanovu Centara izvrsnosti, po uzoru na mnoge europske zemlje, a iznad svega po uzoru na Izrael. Kroz tu ustanovu ćemo, uz sve aktivnosti o kojima smo do sada govorili, implementirati i centre za kompetenciju na području naše županije. Kada se formira, ova ustanova će i dalje biti u kontaktu s djecom koja prođu centre izvrsnosti, i nakon što završe srednju školu i krenu na željene fakultete. Želja nam je da, kada završe svoje fakultete, oni budu neki novi mentori nekim novim generacijama. Tek ćemo tada moći reći da smo završili priču’, kazao nam je župan Boban.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić između ostalog je kazao:

‘Potvrda vrijednosti ovoga što radimo su i državna natjecanja. Svjedoci smo da je ove godine jako puno naše djece od 5. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole, koji su uključeni u Centar izvrsnosti, osvojilo prva mjesta na državnim natjecanjima. Naša županija je po broju osvojenih medalja ne u samom vrhu nego i najbolja. U budućnosti će uslijediti otvaranje novih centara izvrsnosti kako bismo došli do te brojke od tisuću djece s kojima ćemo intenzivno raditi.’

Ravnateljica Prirodoslovne tehničke škole Split i voditeljica Centra izvrsnosti prirodoslovlja Marija Pustak smatra kako su darovita djeca koja će se razvijati u ovom Centru izvrsnosti budućnost STEM područja, koje je budućnost Splitsko-dalmatinske županije.

‘Ovim putem pozivam sve učenike da se prijave za Centar izvrsnosti prirodoslovlja jer je ovaj program po prvi puta interdisciplinaran, dakle povezujemo fiziku, kemiju i biologiju u jednu cjelinu. Svaki učenik u novim laboratorijima samostalno će izvoditi pokuse, samostalno doći do novih znanja, uz pratnju mentora’, kazala je voditeljica Pustak te pozvala sve nastavnike i profesore da se prijave za mentore i tako svoja znanja prenesu na nadarenu djecu.

Dodajmo kako će se testiranje djece održati 6. listopada, a novi Centar će početi s radom 20. listopada. Zainteresirani više informacija mogu naći na web stranici www.ci-sdz.hr.

Print Friendly
Facebook
Na vrh