Županija: Predstavljene poticajne demografske mjere ‘Tu je tvoj dom’

Autor/ica
Objavljeno: 13 ožujak, 2019

U prostorijama Splitsko-dalmatinske županije župan Blaženko Boban sa suradnicima danas je predstavio novi poticajno demografski projekt Županije ‘Tu je tvoj dom’. Cilj ovog projekta je stvoriti osnovne uvjete za ostanak i doseljavanje mladih obitelji u ruralna područja radi demografske obnove, povećavanja broja stanovništva i ravnomjernog gospodarskog razvoja Splitsko-dalmatinske županije.

Predstavljajući program, župan Blaženko Boban istaknuo je kako su u 2019. godini za ove poticajne demografske mjere u županijskom proračunu osigurana 4 milijuna kuna, a sredstva za ovu namjenu osiguravat će se i kroz iduće tri godine, sve do kraja njegovog mandata, ovisno o potrebama. Natječaj će biti otvoren od sutra, 14. ožujka do kraja studenog ove godine, a vrijednost pojedinačnih potpora je od 40 do 120 tisuća kuna bespovratnih sredstava. Na natječaj se mogu prijaviti supružnici ili samohrani roditelji do 45 godina starosti, obitelji koje nemaju riješeno stambeno pitanje nigdje u Hrvatskoj i obitelji koje žele izgraditi svoj dom u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u mjestima određenog indeksa razvijenosti.

Župan Boban naglasio je kako je ova mjera pobudila veliki interes i prije nego što je objavljena.

‘Kroz niz mjera koje smo do sada imali, kao kapu tih mjera stavljamo ovu današnju mjeru, gdje smo županiju podijelili po naseljima. Secirali smo gotovo svako naselje temeljem indeksa razvijenosti, temeljem demografskih pokazatelja i donijeli ovakav program gdje ćemo preko 220 naselja u našoj županiji financirati mjerama za adaptaciju, izgradnju ili kupnju obiteljske kuće, za projektnu dokumentaciju, kupnju građevinskog zemljišta, svega onoga što jedna obitelj može realizirati kako bi sebe stambeno zbrinuli. Krajnji cilj nam je da u ovom periodu od tri godine vratimo ili ostavimo na svom ognjištu gotovo 300 obitelji ili negdje između 1.200 i 1.400 ljudi’, kazao je župan Blaženko Boban.

Nadovezao se dožupan Ante Šošić koji je o kriterijima natječaja kazao:

‘Osnovni kriterij je broj djece, to je nešto što je primarno. Drugi kriterij je indeks razvijenosti naselja u kojem se predmetna nekretnina planira graditi ili adaptirati ili kupiti zemljište’, naglasio je dožupan Šošić.

Ovim programom sufinanciranja obuhvaćeno je više od 200 naselja, 32 grada i općine raspoređene u 5 kategorija prema indeksu razvijenosti i sa 4 kategorije prema broju djece. Što se tiče naselja s područja Cetinske krajine, u 1. Grupi nalaze se naselja Grada Vrlike, Općina Hrvace, Općina Otok te naselja Grada Trilja Budimiri, Čačvina, Čaporice, Grab, Jabuka, Kamensko, Krivodol, Ljut, Nova sela, Podi, Rože, Strizirep, Strmen Dolac, Tijarica, Ugljane, Vinine, Vedrine, Velić, Voštane, Vrabač i Vrpolje. U 2. Grupi nalazi se drugi dio naselja Grada Trilja – Bisko, Košute, Gardun i Vojnić Sinjski, dio područja Grada Sinja- Bajagić, Brnaze, Čitluk, Glavice, Gljev, Jasensko, Karakašica, Lučane, Obrovac Sinjski, Radošić, Suhač, Turjaci i Zelovo te Općina Dicmo. Naselja Sinj i Trilj nalaze se u 4. Grupi.

Print Friendly
Facebook
Na vrh