Županijska skupština: Vijećnička pitanja Mira Bulja

Autor/ica
Objavljeno: 23 srpanj, 2019

U Splitu se danas održava 23. sjednica Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Što se tiče aktivnosti vijećnika s područja cetinskog kraja, tijekom aktualnog sata vijećnička pitanja postavio je MOST-ov vijećnik Miro Bulj.

Dolazeći za govornicu, Bulj je sa sobom nosio voštane svijeće (šterike), koje su mu poslužile za svojevrsni performans za postavljanje prvog pitanja koje je uputio županu Blaženku Bobanu. Bulj je kazao kako u 21. stoljeću djeca u cetinskom kraju uče uz šterike jer svako malo nestaje struje, a sliv Cetine daje 40 posto električne energije za cijelu Hrvatsku.

‘Župane, vrijeme je da vi i svi mi vijećnici ukažemo na ovaj veliki problem. U ovu mrežu nije ništa ulagano otkako je napravljena. Svako malo nestaje struje, zatvaraju se ugostiteljski objekti, ljudi trpe velike štete – sve to u kraju koji u slivu Cetine daje 40 posto ukupne proizvodnje električne energije cijele Hrvatske. Sada su Dani Alke i Velike Gospe, moguće je da opet bude problema. Na to moramo ukazati svi mi ovdje iz Skupštine, čelnici gradova i općina’, kazao je Bulj, dodajući kako se HEP hvali sponzorstvima, primjerice za ovogodišnju Alku, dok ništa ne ulaže u obnovu elektrifikacije.

Bulj je potom dvije svijeće odnio do stola župana Bobana i dožupana Luke Brčića napominjući kako bi im mogle biti potrebne za vrijeme alkarskih svečanosti, u slučaju da Sinj i veći dio cetinskog kraja ponovno ostanu bez električne energije. Jednu svijeću je upalio i stavio ispred svog vijećničkog mjesta.

Drugo vijećničko pitanje Bulj je također uputio županu Blaženku Bobanu, a ono se odnosilo na stanje u poduzeću Cetina d.d., čiji je većinski vlasnik Splitsko-dalmatinska županija. Bulj je kazao kako je ova tvrtka nekada bila pojam kvalitete za niskogradnju u Hrvatskoj, a sada je upitna njena opstojnost i ljudima su smanjene plaće.

‘Što Županija planira po pitanju rješavanja ovog problema? U pitanju su 73 radnika, a Županija je većinski vlasnik i vidljiva je njena velika nebriga za tvrtku. I kadroviranja su u tvrtki problematična, što ćete po tom pitanju napraviti’, upitao je Bulj.

Odgovarajući na pitanje o problemu isporuke električne energije za veći dio cetinskog kraja, župan Blaženko Boban je kazao:

‘Ovaj problem je u nadležnosti HEP-a, odnosno državne tvrtke. Međutim, radi se uistinu o velikom i ozbiljnom problemu. Mi ćemo tijekom dana uputiti dopis, vaše pitanje prema HEP-u, da nam se žurno očituju što se to uistinu događa s isporukom struje za cetinski kraj i koji se koraci poduzimaju za žurno riješavanje ovog problema’, odgovorio je župan Bulju.

Što se tiče stanja u poduzeću Cetina d.d., župan Blaženko Boban je naglasio kako je proveden predstečajni postupak, učinjeni su veliki napori od strane Županije da se sačuva tvrtka i nastave radne aktivnosti. Nedavno su, kaže, imali sastanak s predstavnicima sindikata i Uprave te su našli privremeno rješenje.

‘Trajno rješenje moguće je, a ja se duboko nadam da može biti riješno projektom aglomeracije na cijelom cetinskom području. Naime, uskoro će početi radovi na ovom projektu i ja se nadam kako će Cetina d.d. dobiti značajan dio posla, a samim time i određene prihode koji će u cijelosti stabilizirati poslovanje ove tvrtke. S obzirom na obim posla, uvjeren sam kako će i nedostajati radnog kapaciteta kako bi se pokrile sve aktivnosti predviđene projektom aglomeracije koja je u dva dijela – onaj sinjski i ovaj drugi koji obuhvaća Trilj, Otok i Dicmo’, kazao je župan Boban.

Miro Bulj je izrazio zadovoljstvo ovakvim odgovorom. Što se tiče problema s električnom energijom, kazao je kako će čelnike HEP-a, ministre i uzvanike na alkarskim svečanostima dočekati s voštanim svijećama kako bi im poslužile da bolje vide, ukoliko nestane struje – kako na trkalištu tako i u večernjim satima na objedima i domjencima.

Dodajmo kako je od ove sjednice cetinski kraj ostao bez jednog vijećnika. Naime, Petar Maretić koji je do sada bio vijećnik u kvoti MOST-a nije više županijski vijećnik. Maretić je u Županijskoj skupštini mijenjao MOST-ovca Antu Čikotića, ali pošto je pristupio drugoj političkoj opciji NL mladih, MOST je odlučio zahvaliti mu se na dosadašnjoj suradnji i vratio Čikotića u vijećničke klupe. Na sjednici nije nazočio MOST-ov vijećnik Denis Bobeta, a HDZ-ov Božo Župić danas nije imao vijećničkih pitanja.

Print Friendly
Facebook
Na vrh