BANNER FERATA

Milan Bandić: Dok je Alke bit će Sinja i Hrvatske!

Autor/ica
Objavljeno: 4 listopada, 2014
alkari_u_zagrebu03

Foto: Tomislav Klarić Kukuz, LAG Cetinska krajina

Uoči proslave 300. obljetnice Sinjske alke i čudesne obrane Sinja, u Zagrebu je danas svečano predstavljena kompletna alkarska povorka, sinjske i cetinska kulturna i etno baština.

Ceremonija je počela na zagrebačkom hipodromu, odakle su alkari na konjima krenuli prema fontanama na platou ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice, gdje ih je dočekala alkarska četa. Uz pljesak tisuća nazočnih Zagrepčana i onih koji su se ovom prigodom zatekli u glavnom gradu Hrvatske, svečana alkarska povorka kretala se prema Trgu kralja Tomislava, gdje im se pridružila Gradska glazba Sinj, a zatim se uz Zrinjevac uputila prema Trgu bana Josipa Jelačića. Pri ulasku iz Praške na Trg, alkare i alkarske momke, članove Časnog suda, Upravnog i Nadzornog odbora, predstavnike sinjske Gradske vlasti i sinjskog Svetišta, dočekala je počasna satnija Kravat pukovnije i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Nakon postrojavanja i pozdravljanja, zapovjednik Kravat pukovnije dopustio je svečanoj alkarskoj povorci na čelu s vojvodom da uđu u Grad, točnije na Trg bana Jelačića gdje je održana središnja ceremonija dolaska alkara u Zagreb uoči proslave 300. obljetnice Alke. Nakon intoniranja himne Lijepa naša, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić izvršio je pregled postrojene alkarske povorke i Kravat pukovnije. U svom pozdravnom govoru B andić je između ostaloga kazao:

‘Stojimo ovdje na povijesnom mjestu glavnom hrvatskom Trgu. Ovdje smo dočekali našu prošlost, sadašnjost, ali i našu budućnost. Dobro nam došli alkari, alkarski momci, dobro došli Sinjani i Cetinjani. Parafrazirat ću onu Matoševu ‘dok je srca bit će i Croatie’,a ja ću kazati ‘Dok je Alke bit će Sinja i Hrvatske.’

U ime Sinjanki i Sinjana, zahvalu na odličnom prijemu iskazao je sinjski gradonačelnik Ivica Glavan:

‘Ponosni smo što donosimo kulturu našega grada koju čuvamo već 300 godina. Dolazimo kao prijatelji koji smo to uvijek bili, ali dogodine, u godini velikog jubileja gradovi Zagreb i Sinj bit će i potpisanom poveljom gradovi prijatelji’, istaknuo je sinjski gradonačelnik pozvavši Zagrepčane u Sinj iduće godine kada će se, kako je kazao, odvijati najveće svečanosti hrvatskog naroda u novijem dobu.

Riječi zahvale s pozornice glavnog zagrebačkog Trga uputio je predsjednik VAD-a Stipe Jukić:

‘Cilj našeg dolaska u Zagreb je najava obilježavanja 300-te obljetnice Alke. Za ovaj prijem zahvaljujem gradonačelniku Milanu Bandiću, Zagrepčankama i Zagrepčanima na srdačnom prijemu i dobrodošlici. Zahvaljemo i HRT-u na velikom doprinosu medijske promocije ovog događaja i svima koji su bili dio ove organizacije’, kazao je između ostalog predsjednik VAD-a Stipe Jukić, koji je nakon toga svečano potpisao ugovor s glavnim ravnateljem HRT-a Goranom Radmanom ugovor o snimanju 80-minutnog dokumentarnog filma o Sinjskoj alci kojeg priprema HTV za 300. alku.

Na kraju alkarske ceremonije okupljenima se obratio alkarski vojvoda Ante Vučić, koji je podsjetio na veliku povijest Sinjske alke i junaštva Sinjana kroz povijest i borbu za slobodu, posebno ističući tisuće Cetinjana koji su pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana bili dio hrvatskih snaga koji su kroz Domovinski rat stvorili neovisnu i slobodnu Hrvatsku.

‘Kao alkarski vojvoda, u ime alkara, alkarskih momaka, Sinjana, Cetinjana pozivam sve Zagrepčane i ostale građane Hrvatske da dođu u Sinj 9. kolovoza iduće godine kako bi bili dio svečanosti obilježavanja 300. alke, simbola hrvatske povijesti, vjere i jedinstva.’

Prije i nakon dolaska alkara na Trg bana Josipa Jelačića organiziran je bogat kulturno-umjetnički program koji su vodili Magdalena Šipić i Denis Šabić. Nastupili su klape Sinj i Hrvace, KUD Brnaze, Dječja Vučkovića alka, Inga Romac Šarić, Joško Delić Zurzi i Orkestar HRM-a. S rukotvorinama i suvenirima, te autohtonim proizvodima predstavili su se izlagači s cetinskog područja.

Nakon svečanosti na Trgu Bana Jelačića, alkare i alkarske momke na Trgu Svetog Marka primio je predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Počasnog odbora obilježavanja 300. obljetnice čudesne obrane Sinja Josip Leko. Za sve sudionike programa u zagrebačkoj Katedrali svetu misu, uz koncelebraciju sinjskog gvardijana fra Petra Klapeža, služio je pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook
Na vrh