miro bulj
hdz banner
sdp

Akcija čišćenja ilegalnih odlagališta otpada na Stazi Gospi Sinjskoj

Autor/ica
Objavljeno: 27 veljače, 2021
tzgs akcija brnaze naslovna

U organizaciji Grada Sinja, Turističke zajednice grada Sinja te članova BK Vlaji, PD Svilaja, NOPD Koćari, HGSS stanica Split, Klub avanturističkih sportova Cetina adventure, PD Sv. Jakov Bitelić, u suradnji s Čistoćom Cetinske krajine, Hrvatskim cestama Split, te uz podršku Splitsko dalmatinske županije, uspješno je provedena ekološka akcija čišćenja ilegalnih odlagališta otpada na dijelu Staze Gospi Sinjskoj na području Kukuzovca.

‘Nakon uspješno održane ekološke akcije čišćenja i uređenja 14 ilegalnih odlagališta otpada na području Općine Hrvace i Grada Sinja u mjestu Zelovo, organizirali smo još jednu akciju čišćenja. Današnjom ekološkom akcijom čistili su se ilegalni deponiji koji se nalaze na dijelu Staze Gospi Sinjskoj na području Grada Sinja, na Kukuzovcu.  Naime, projektom Staza Gospi Sinjskoj,  koji je završen 2015. godine, uređena je hodočasnička staza u dužini 148 kilometara, koja povezuje marijanska svetišta smjerom od prasvetišta u Solinu do svetišta Gospe Sinjske i dalje prema svetištu na Šćitu, Prozor – Rama u BIH. Nažalost, dijelovi staze su devastirani, kao i  prateća infrastruktura. Stoga je prošle godine Splitsko-dalmatinska županija pokrenula Revitalizaciju projekta staze Gospi Sinjskoj u svrhu sanacije uništene infrastrukture, ali i izrade i provedbe marketinškog plana. Projekt revitalizacije uskoro kreće u realizaciju po fazama’, istaknula je Monika Vrgoč, direktorica Turističke zajednice grada Sinja.

Poštujući sve važeće epidemiološke mjere, današnjoj akciji odazvali su se brojni volonteri i ljubitelji prirode. Osim članova lokalnih planinarskih društava, biciklističkog i avanturističkog kluba, akciji se pridružilo i nekoliko hodočasnika iz Splita koji redovito hodočaste Stazom Gospe Sinjske.

‘U akciji su sudjelovali članovi HGSS stanica Split, zatim Čistoća Cetinske krajine i Županijske ceste Split, bez čijih djelatnika i mehanizacije ova akcija ne bi bila izvediva.Ovom akcijom, kao i prethodnom, želimo pridonijeti i razvijanju ekološke svijesti te apelirati na odgovornost prema našoj prirodnoj i kulturnoj baštini. U ime organizatora zahvaljujem se svima koji su nesebično odvojili svoje vrijeme i pomogli u ovoj ekološkoj akciji’, poručila je direktorica sinjske Turističke zajednice Monika Vrgoč.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh