mel VRLIKA LAKE PRAVO MISTO

Akcije nadzora i kontrole prometa nastavit će se provoditi i tijekom narednih mjeseci

Autor/ica
Objavljeno: 13 svibnja, 2024
policija motori

Izvor: PU SD

U protekla dva tjedna, s ciljem podizanja razine sigurnosti cestovnog prometa i priprema za turističku sezonu, PU splitsko-dalmatinska, uz potporu Ravnateljstva policije, provela je na cestama Splitsko-dalmatinske županije posebno planirane aktivnosti nadzora i kontrole prometa na cestama. Posebno ustrojen tim u kojem su aktivno radili policijski službenici-motociklisti i prometni policajci iz ove policijske uprave, ali i drugih policijskih uprava obavio je kontrolu nad 1.200 vozila.

Posebno planirane aktivnosti provedene su na području Splita, Kaštela, Trogira, Makarske, Sinja i Omiša, s posebnim fokusom na sankcioniranje najrizičnijih ponašanja sudionika u prometu uključujući sankcioniranje prometnih prekršaja poznatih kao ‘faktori rizika’, ali i na prevenciju prometnih prekršaja pojačanom nazočnošću policijskih službenika na terenu, odnosno podizanja razine sigurnosti prometa na cestama.

U protekla dva tjedna sankcionirano je ukupno 1129 prometnih prekršaja od čega izdvajamo:

–  227 prekršaja prekoračenja brzine,
– 81 prekršaj nekorištenja zaštitne kacige ( 57 vozača motocikla i mopeda i 24 vozača osobnog prijevoznog sredstva)
– 80 prekršaja korištenja odnosno nepravilnog korištenja mobitela tijekom vožnje
– 56 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola,
– 18 prekršaja upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita, a 20 prekršaja upravljanja vozilom bez potrebne kategorije od čega čak njih 19 su bili vozači motocikala i mopeda
– 14 prekršaja prolaska kroz crveno svjetlo.

Tijekom provedbe planiranih aktivnosti na terenu utvrđeno je i sankcionirano 70 prekršaja vezano uz tehničku neispravnost vozila, a u suradnji sa stanicama za tehnički pregled policijski službenici su na izvanredni tehnički pregled uputili 34 vozača.

Također, evidentiran je veći broj prekršaja vožnje pješačkom zonom i nepoštivanje prometnog znaka.

Tijekom provođenja aktivnosti pet osoba je uhićeno i procesuirano zbog ponovnog činjenja istih ili istovjetnih prometnih prekršaja (recidivisti), a četiri osobe su zadržane do otrježnjenja. Također u jednom slučaju utvrđeno je postojanje sumnje u počinjenje kaznenog djela Krivotvorenje isprave vezano uz postavljenu nepripadajuću registarsku oznaku na vozilu.

Posebnu upornost pri činjenju prometnih prekršaja iskazao je motociklist koji je tijekom vožnje po Splitu ostvario obilježja čak 8 prometnih prekršaja: nezaustavljanje na izdanu naredbu policijskih službenika, dva prolaska kroz crveno svjetlo, slalom vožnja, vožnja po nogostupu, prolazak pored vozila koje se zaustavilo da propusti pješake, te je tako ugrozio pješake, tehnička neispravnost vozila, nekorištenje pokazivača smjera tijekom vožnje i neposjedovanje vozačke dozvole. Sankcioniran je novčanom kaznom od 2.450,00 €, te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom A2 kategorije u trajanju od 6 mjeseci

Aktivnosti policije provodile su se paralelno uz svakodnevne kontrole, te uz akcije tijekom vikenda, a posebno planirane akcije nastavit će se provoditi i tijekom narednih mjeseci.

ferata@ferata.hr
0997370409