svabo

Anđela Paštar Krnčević najavljuje 5. Festival znanosti Sinj

Autor/ica
Objavljeno: 10 rujna, 2014

andjela_pastar_krncevic1

Kao što je i najavljeno, u nedjelju 14. rujna počet će ovogodišnji, peti po redu Festival znanosti Sinj. Festival će trajati do 18. rujna, a po prvi puta odvija se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

Gostujući danas u programu Hit radija, članica Organizacijskog odbora Festivala znanosti Sinj Anđela Paštar Krnčević najavila je kako će predsjednik Josipović održat će i prvo predavanje na Festivalu, na temu ‘Znanost i obrazovanje: temelj razvoja moderne Hrvatske’.

‘Predavanje će se održati 17 sati i 30 minuta u gradskom kinu, a nakon predavanja predsjednik Josipović uručit će posebne nagrade svim učenicima osnovnih i srednjih škola s područja Sinja koji su se ove godine visoko plasirali na državnim i županijskim natjecanjima. Potom će se u Alkarskim dvorima od 19 sati upriličiti svečano otvaranje Festivala znanosti Sinj 2014., kojeg će otvoriti predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, a nakon toga će gradonačelnik Ivica Glavan uručiti nagradu Grada ovogodišnjem laureatu Tomislavu Domazet Loši’, kazala je Paštar Krnčević.

Program sinjskog Festivala znanosti iz godine u godinu sve je bogatiji, a i ove godine sudjelovat će ugledni hrvatski znanstvenici i brojna prepoznatljiva imena koja će održavati zanimljiva predavanja i okrugle stolove.

‘U nedjelju imamo predavanje Igora Štagljara, u ponedjeljak imamo Nina Raspudića, Tomislava Domazeta Lošu, Bojana Jerbića, Žarka Puhovskog. Također moram istaknuti Milu Ivandu i Vlastu Bonačić-Koutecky, koja ove godine i članica Organizacijskog odbora Festivala, a doći će nam i Slivijo Hrabar, Luka Tomašević, Tonći Matulić, Jasna Ćurković-Nimac, Križo Katinić i drugi’, istaknula je Paštar Krnčević.

I ove godine u okviru Festivala održat će se radionice u vrtićima te osnovnim i srednjim školama. Tako će studenti Prirodoslovno-matematičkog fakulteta iz Zagreba održati radionice iz Fizika express, a Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru radionice Čarolije kemije koji će demonstrirati zanimljive i poučne znanstvene pokuse. Anđela Paštar Krnčević ističe kako je cilj radionica pobuditi interes mlađih naraštaja.

Posljednjeg dana Festivala održat će se tribina i kviz za srednjoškolce ‘Kamo nakon srednje škole’.

‘Organizatori te tribine bit će članica Organizacijskog odbora Marija Mađor Božinović, inače studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Mate Paštar, student Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru. Što se tiče ovog kviza, kao i svake godine srednjoškolci će se morati prijaviti preko naše web stranice www.festivalznanostisinj.org’, naglasila je Anđela Paštar Krnčević.

Print Friendly, PDF & Email

Na vrh